Kako ostati priseben v dobi delitev

Žanresej
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Maja Ropret
Ključne besede 21. stoletje, Družba, Družbeni problemi
Število strani

75

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Misli o človeku in družbi v 21. stoletju.

Elif Shafak, britansko-turška pisateljica in politologinja, pa tudi zagovornica človekovih pravic in svobode govora, je avtorica številnih knjig. Pri nas jo poznamo predvsem kot romanopisko, tokrat je pri založbi Sanje izšla njena zbirka esejev.
V njih se dotika različnih aktualnih tem, kot so izseljenstvo, domovina, pandemija, družabna omrežja, pa tudi notranjih občutkov, ki nas danes vse bolj prevevajo, kot npr. tesnoba, jeza, razočaranje. Vse skupaj preplete z osebnimi izpovedmi iz svojega otroštva in mladosti.
Eseje beremo kot vodnik po družbenem dogajanju v 21. stoletju. V njenih opisih čustvenega, duševnega in družbenega stanja se prepoznamo. Prepoznamo se kot državljani svoje države, državljani sveta, ženske, moški, mladi in starejši … Vsi, ki nam je na svetu lepo, hkrati pa z dvomom razmišljamo o prihodnosti. Z zanosom prebiramo njene melodične, a preproste besede, ki jih mestoma podkrepi s citati znanih mislecev in avtorjev. In čeprav se nam dozdeva, da so se vrednote moderne družbe že pregloboko potopile, nam njeni pozivi k strpnosti, modrosti in empatiji vlijejo nekaj upanja v prihodnost naše družbe.

Glej tudi:

“Domovina je grad iz stekla. Če jo hočeš zapustiti, moraš nekaj zlomiti, razbiti – steno, družbeno normo, kulturno navado, psihološko bariero, srce. Tisto, kar razbiješ, te preganja. Biti emigrant torej pomeni za vselej prenašati v žepih črepinje. Zlahka pozabiš, da so tam, lahke in majhne kot so, in živiš dalje s svojimi partikularnimi ambicijami in pomembnimi načrti, a ob najrahlejšem dotiku te drobci stekla spomnijo nase. In globoko zarežejo vate.”
(str. 35)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kako ostati priseben v dobi delitev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 108
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi