Tri Evine hčere

4,4
(22)
Žanrdružbeni roman
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Maja Ropret
Ključne besede Družinski odnosi, Mladost, Religija
Število strani

338

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Noben občutek lahkotnosti, je pomislila, se ne more primerjati s tem, ki te prevzame, ko premagaš dolgoletni strah."

Elif Shafak z romanom Tri Evine hčere odlično nadaljuje svoj pisateljski opus. Turška romanopiska v življenjski zgodbi Nazperi Nalbantoğlu spregovori tako o globalnih vprašanjih, ki zadevajo religijo, politiko in ustroj sveta, kot o intimnih dilemah, ki begajo posameznika. Peri ključno zaznamuje tragični dogodek v zgodnjem otroštvu in mladost, ki jo preživi v disfunkcionalni družini. Njena starša živita brez medsebojne ljubezni, njuna komunikacija je omejena zgolj na merjenje moči. Družina je razklana na očeta, ki dneve preživlja v alkoholni omami in ima racionalističen pogled na življenje, ter na zelo konservativno mater, gorečo vernico, ki se bori z depresijo. Perijina mladost je tako hoja med dvema ognjema, stopanje po prstih v izogib konfliktom, zaradi česar postane čez mero ustrežljiva in pokorna. Občutki osamljenosti, krivde, negotovosti in strahu jo spremljajo tudi med študijskimi leti v Oxfordu, kjer uresničuje očetove sanje o tem, da bi pridobila akademsko izobrazbo. Želja po razumevanju svoje negotovosti in hrepenenje po odgovorih na bivanjska vprašanja jo pripeljeta na seminar profesorja Azurja, ki predava o vprašanjih, povezanih z religijo in Bogom. Karizmatični predavatelj je most nad prepadom enoumja in skuša izbrisati meje med nasprotujočimi si življenjskimi nazori, Boga želi razviti v idejo, ki združuje. Ko šestnajst let kasneje Peri napade neznanec in iz njene denarnice pade fotografija s profesorjem Azurjem, na dan privrejo boleči spomini na študijska leta in travmatični dogodek iz otroštva.

Glej tudi:

Čeprav ni bila niti pogumna niti ekscentrična, je bilo nekje na poti odraščanja v njeno srce zasejano seme nekonvencionalnosti, ki je neopazno kalilo in čakalo, da predre humus. Vselej vzorna in previdna in stabilna Nazperi je hrepenela po tem, da bi prestopila mejo, hrepenela, da bi storila napako. (str. 263)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tri Evine hčere.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 22
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 30

Morda vam bo všeč tudi