Čast

4,6
(27)
Žanrdružbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Barbara Skubic
Ključne besede Družinski odnosi, Medosebni odnosi, Tujci, Turki, Kurdi
Število strani

428

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Uničena življenja v imenu časti

Vznemirljiva družinska saga se začne v skromni kurdski vasici, kjer se na veliko žalost matere že sedmič namesto težko pričakovanega sina ponovno rodita deklici – dvojčici Pembe in Džamila. Čeprav sta si dvojčici podobni kot jajce jajcu, pa sta si značajsko še kako različni. Pembe, vihrava in zaletava, se rosno mlada poroči z Ademom Toprakom, v želji po boljšem življenju se mlada zakonca preselita najprej v Istanbul, kasneje pa v London. V Londonu se zakonca Toprak, starša treh otrok – Iskendra, Esme in Yunusa, predvsem zaradi Ademove strasti do iger na srečo in nezvestobe, popolnoma odtujita. Ko razočarana Pembe z drugim moškim išče košček sreče in tolažbe, je njena čast omadeževana, družinska tragedija pa neizbežna. V napetem, razgibanem romanu, kjer vsak od članov družine pripoveduje svoje videnje dogodkov in kjer tudi Džamila nekje ob Evfratu izpoveduje svojo življenjsko pot babice in zdravilke, avtorica mojstrsko izriše tragiko turških žena, ujetih v spone starodavnih patriarhalnih odnosov, uničujočih za oba spola.

Moški, ogoljufan za čast, ki mu je pripadala, je bil mrtev. Nisi več mogel hoditi po ulici, razen če si gledal v tlakovce. Nisi mogel v čajnico odigrat partije backgammona ali v pivnico gledat nogometne tekme. Tvoja ramena so se povesila, pesti so bile stisnjene in oči so se ti udrle v jamice, tvoje celotno bitje je bilo nasproti govoricam brezvoljna masa, dan za dnem manjša. Nihče se ni zmenil, kadar si govoril – tvoja beseda ni bila vredna nič več od posušenega kravjega dreka. Cigarete, ki si jih ponudil, so ostale nepokajene, kava, ki si jo pil, grenka do konca. (str. 199-200)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čast.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 193
Komentarji: 0
Število ocen: 27
Želi prebrati: 23
Trenutno bere: 2
Je prebralo: 42

Morda vam bo všeč tudi