Kavarna Italija

Žanrdružboslovna razprava
Narodnostitalijanska književnost, slovenska književnost
Kraj in leto izidaTrst, 2023
Založba
Ključne besede Družba, Kultura, Intervjuji, Zgodovina, Filozofija, Humanizem, Znamenite osebnosti, Zamejski Slovenci, Italijanski književniki
Število strani

478

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Bodimo mostovi, ne zidovi!"

V obsežnem knjižnem prvencu tržaškega filozofa, profesorja, prevajalca in publicista Jerneja Ščeka, ne boste priča lahkotnim kavarniškim pogovorom, kot mogoče namiguje knjižni naslov, ampak poglobljenim, refleksivnim, široko razvejanim, intelektualnim in večplastnim dialogom, ki so luč sveta sprva ugledali v Sobotni prilogi časopisa Delo. Šček si je za svoje sogovornike zbral ugledne italijanske razumnike, strokovnjake s področij pedagogike, filozofije, zgodovine, literature, psihologije, sociologije, itd. V ospredju njihovih dialogov so izpostavljene teme humanizma, šolstva, zgodovinskih dogodkov ter predvsem življenja ob meji, kjer si na nasprotnih straneh stojita dva različna jezikovna, kulturna in civilizacijska svetova, ki pa morata po avtorjevih besedah sobivati, se spajati, graditi mostove in se na njih srečevati.
Jernej Šček je v knjigi uspel zbrati cvet italijanske intelektualne skupnosti, zveneča imena, ki pa so predvsem vsled njihovih neposlovenjenih knjižnih del, našim bralcem slabo poznana ali celo tuja. Med njimi so v slovenskem literarnem prostoru gotovo vsem znani: pisateljica in režiserka tržaških korenin Susanna Tamaro, pisatelj in alpinist Mauro Corona ali književni in filmski ustvarjalec Paolo Cognetti, katerega dela je v slovenski jezik večinoma prevajal Šček sam. Ne moremo niti mimo omembe zgodovinarja, književnika in politika Vittoria Sgarbija, pisateljice Dacie Maraini ali filozofa Umberta Galimbertija.
V knjigi lahko preberete skupno 26 zanimivih intervjujev, v katerih Šček s sogovorniki obravnava in razčlenjuje probleme sodobnega sveta ter odstira sobesednikove poglede na svet, stanje človeka, hkrati tudi delčke njihovih osebnih življenj. Če ste ob branju knjige, ki je izšla pri Založništvu tržaškega tiska uživali, boste veseli novice o napovedi nadaljevanja.

Glej tudi:

Želim si, da bi knjiga stopila v svet in med ljudmi spodbudila stvarno kulturno, družbeno in politično spremembo. Ta knjiga je kulturno dejanje. Nadeja si zakrpati praznino, ki Slovence dobro stoletje oddaljuje od Italijanov in od mesta v zalivu, ki ga danes večinsko predstavljajo, a je (bilo?) tudi naše.
(Str. 12)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kavarna Italija.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 60
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0