Južno od meje, zahodno od sonca

4,3
(24)
Žanrljubezenski roman, psihološki roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Majda Kompare
Ključne besede Ljubezenska razmerja
Število strani

236

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trajna in minljiva ljubezen

Zgodba govori o temi, ki jo sicer v vsakdanjem življenju tudi pogosto srečamo. V središču romana je moški srednjih let, ki je srečno poročen, uspešen poslovnež in oče dveh odraščajočih hčera. Zgodba se plete okoli dveh ženskih likov, Šimamoto in Izumi, prva je bila prijateljica pri dvanajstih, druga prva seksualna izkušnja. Po srečanju nekdanje sošolke Šimomoto se mu je življenje postavilo na glavo, in sicer njuna občasna nenapovedana srečanja ga privlačijo in begajo. Roman je delno avtobiografski in govori o mladostni navezanosti, ki tudi po dvajsetih letih ne ugasne. Ko po toliko letih spet naveže stik z nekdanjo ljubeznijo, se mu vedno znova umika. Zaradi nje postavi na preizkušnjo svoj zakon in kariero.

V njegovem delu je prisotna komunikacija med realnim in podzavestnim, zato ima roman svoj čar. Na svoj način opisuje junakove boje, strahove človeka, ki se znajde na preizkušnji. Murakami je mojster opisovanja človekovih čustev in doživljanja sveta.

Junak na koncu (v knjigi je sicer moški, vendar menim, da ima ženska lahko podobne preizkušnje v življenju) doživi razvoj, novo spoznanje, ko se vplete v odnos z ženo, ki spregovori in ga vpraša: »Ali ljubiš drugo?«

Junak spozna ljubezen, ki jo ima do žene, zapusti iluzijo pubertetniške ljubezni in na nek način čustveno dozori, odraste. Ženi prizna: »Vem le, da te nočem zapustiti. Toda ne vem, ali je to pravilni odgovor. Niti ne vem, ali je to nekaj, kar lahko izbiram jaz … Več o tem v romanu …

Zelo poučen roman. Murakamijeva knjižna mojstrovina pušča v nas tudi glasbene sledi.

Prevod dela: Kokky no minami, taiyou no nishii; prevedeno iz angl.

… Zdaj sem končno spet tam, kjer sem začel, in najbolje bo, če se na to navadim. Nihče ne bo ustvarjal sanj zame – zdaj sem jaz na vrsti, da ustvarjam sanje za druge. To je moja naloga. Takšne sanje mogoče nimajo veliko moči, ampak če hočem, da ima moje življenje kakšen pomen, moram to storiti.

Verjetno. …

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Južno od meje, zahodno od sonca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 150
Komentarji: 0
Število ocen: 24
Želi prebrati: 20
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 70

Morda vam bo všeč tudi