Ribja kri

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, eksistencialistični roman, psihološki roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2023
Založba
Prevod Anjuša Belehar
Ključne besede Družinski odnosi, Odpuščanje, vaško življenje, Medosebni odnosi, Jedrske elektrarne, Družinske skrivnosti, Gospodarska infrastruktura, Skupnost, Ljubezenska razmerja, Selitev, Neplodnost, Poplave, Odnosi med spoloma, Mladostniki
Število strani

360

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Subtilna pripoved iz poplavljene vasi

Tesno povezani vaški skupnosti na jugu Češke grozi popolno opustošenje, ko pričnejo oblasti na tem območju načrtovati jedrsko elektrarno Temelin skupaj z akumulacijskim jezerom. En časovni okvir zgodbe se dogaja v času eksplozije jedrske elektrarne Černobil, ko se je v ljudeh naselila negotovost in nezaupanje v ta vir energije. Hana zaključuje srednjo šolo. Želi si postati učiteljica na krajevni osnovni šoli ter si ustvariti družino. Je srčna, uporna, načelna mlada ženska z močno voljo. Povsem se angažira pri zbiranju podpisov proti elektrarni, da bi njihova vaška skupnost obdržala svoj prostor pod soncem, rešiti pa skuša tudi svojo disfunkcionalno družino, v kateri vladajo zapleteni in nerazčiščeni odnosi. Težave se še poglobijo, ko zapusti svojega fanta in prične razmerje s fantom najboljše prijateljice. V nasprotju z ostalimi vaščani, ki se vsak po svoje skušajo sprijazniti z neubežnim, se z mladostniškim entuziazmom bori z mlini na veter. Vztraja v zaročenčevi hiši, dokler telesno in duševno skoraj popolnoma ne propade. Njeni zgodbi sledimo tudi s perspektive odrasle ženske, ki jo je usoda po spletu okoliščin ponesla v čisto drugo smer kot je sprva želela. Ko se po petnajstih letih vrne v kraj in skuša poiskati dolgo odtujene prijateljice, sosede, bivše ljubezni, očeta in brata, skupaj z njo odkrivamo potlačene travme, ki ostajajo v ljudeh, potem ko so bili zaradi gospodarskega razvoja žrtvovani, njihovo imetje pa porušeno ter poplavljeno. Mogočna zgodba boleče odstira usode preprostih ljudi in je nabita z nostalgijo po življenju, ki več ne obstaja, obravnava pa tudi teme kot so prijateljstvo, izdaja, odpuščanje, spoprijemanje z neplodnostjo, razvoj partnerske zveze po seriji življenjskih preizkušenj, razseljevanje, bolezen, smrt. Avtorjev slog ostaja stvaren in ne zapada v melodramatičnost.
Jiří Hájíček je eden najbolj prepoznavnih sodobnih čeških realističnih avtorjev. Njegov roman Ribja kri, ki je leta 2013 prejel nagrado Magnesia Litera za knjigo leta, pa je njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo.

Glej tudi:

In takrat sem prvič slišala za Černobil. Na kuhinjsko mizo sem položila kup časopisja, ki sem ga v plastični vrečki prinesla s sabo iz domače vasi. Očetovo Svobodno besedo in Rdeče pravo, ki sem ga vzela na pošti, ko sem od tam nazadnje telefonirala Petru. »Kdaj praviš, da je eksplodiralo?« »Šestindvajsetega aprila,« je odvrnil. S kupa sem v roke jemala časopis za časopisom in obračala strani. Petr je srkal čaj iz okrušene porcelanaste skodelice brez ročaja in mi sledil s pogledom. »Saj nima smisla, itak ne bodo napisali resnice,« je rekel med šelestenjem papirja. Ena sama kratka novica je omenjala poškodbo jedrskega reaktorja v Sovjetski zvezi. Nanjo sem naletela na sedmi strani Rdečega prava s konca aprila. Čez nekaj dni so pisali o meritvah pretoka zraka. Zdaj sem to isto novico brala že drugič in jo v tretje raje prebrala na glas. »V ČSSR potekajo neprekinjene meritve zračnih tokov, a povečanja radioaktivnosti ni bilo zaznati.« Več sem našla šele v najnovejši izdaji s petega maja. Oba članka sta si bila podobna predvsem v tem, da nista razkrivala ničesar bistvenega. Nikjer omembe Černobila. Nič o jedrski nesreči. Le priznanje povečane radioaktivnosti na Češkoslovaškem. V zaključku je bilo zapisano, da gre za vrednosti, ki so dvestokrat manjše od tistih, ki bi lahko škodile zdravju ljudi. (str. 130-131)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ribja kri.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1