Nevidna nit : resnična zgodba o enajstletnemu dečku z ulice, uspešni direktorici trženje in nenavadnem srečanje z usodo

Žanrspomini
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2017
Založba
Prevod Mojca Svetičič
Ključne besede Spomini
Število strani

247

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Laura Schroff je ženska z uspešno poslovno kariero v New Yorku. Pred prehodom za pešce jo obgovori enajstletni (kasneje izračunata, da je bil dvanajstletni), črnski deček Maurice. Prosi jo za hrano in denar. Laura najprej nadaljuje svojo vsakodnevno službeno pot, a se nenadoma obrne in dečka odpelje na kosilo. To odtlej počne vsa nadaljnja leta, skoraj vsak ponedeljek, v dečkovo življenje se vplete skoraj vedno, ko ta to potrebuje. Maurice namreč odrašča v okolju, prežetem z drogo in nasiljem. Njuno prijateljstvo sedaj traja že 30 let. S tem, kako lahko mala sprememba, v naši siceršnji dnevni rutini prinese veliko spremembo, navdihujeta Ameriko in svet. Knjiga, sicer uspešnica New York Timesa, je s pomočjo soavtorja Alexa Tresniowskega, postala tudi res kakovosten literarni zapis, izluščila pa je še eno pretresljivo zgodbo, to pa je prav Laurino otroštvo in posledice. Laura je sicer borka, edina iz družine se je uprla nasilnemu očetu, verjetno je tudi zato ostala dvakrat ločena in svojih otrok nima. Kljub vsemu, kar se ji je zgodilo, Mauriceu matere nikoli ni želela ali poizkušala egoistično prevzeti. Na koncu se vendarle ponuja razmislek o tem, kaj materinstvo je, kaj prijateljstvo in kaj so tiste nevidne niti iz naslova knjige.

“Gospodična Laura,” je rekel, “nočem vašega denarja. Malico bi rad v rjavi papirnati vrečki.”
“Prav, seveda. Ampak zakaj bi jo rad v vrečki?”
“Zato ker kadar vidim otroke, ki pridejo v šolo z malico v rjavi papirnati vrečki, vem, da nekdo skrbi zanje. Gospodična Laura, prosim, ali lahko dobim malico v papirnati vrečki?”
Ko je Maurice to rekel, sem pogledala stran, da ne bi vedel, da so mi v oči prišle solze. Navadna rjava papirnata vrečka, sem pomislila. Meni ni pomenila nič. Njemu je pomenila vse. (str. 99)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nevidna nit : resnična zgodba o enajstletnemu dečku z ulice, uspešni direktorici trženje in nenavadnem srečanje z usodo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 118
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8