Tečejo, tečejo nitke

4,8
(12)
Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2015
Založba
Ključne besede Spomini, Slovenski izseljenci
Število strani

261

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Marija Ahačič je bila rojena v glasbeni družini, živeči v Tržiču. Po končani srednji šoli je odšla l. 1955 v Ljubljano študirat glasbo. Ker je lepo pela, jo je v svoje vrste povabil legendarni ansambel bratov Avsenik, z njim je uspešno nastopala. Ko pa se je poročila z ljubeznijo svojega življenja, Petrom Pollakom, sta mlada zakonca z majhno hčerko odšla v Kanado, saj Peter kot sin razlaščenih tovarnarjev v Titovi Jugoslaviji ni imel prav svetle prihodnosti. Marijina pripoved o prilagajanju novi domovini, študiju obeh zakoncev, trdemu delu, številnih selitvah na različne konce Kanade, skrbi za blagor otrok, pa tudi o hrepenenju po Sloveniji, je izjemno zanimivo, na trenutke ganljivo branje. Še vedno vitalna gospa se pogosto vrača v Slovenijo, tudi glasbeno je aktivna, njena zgodba pa poučno branje vsem, ki jih mika tujina.

Pesmi so mi kar privrele na dan, doživeto in prepričljivo, saj sem jih dolgo časa nosila v srcu. Slovenski slikar Štritof je rekel, da pojem tako iz dna srca, “da bi še vragu dušo prebudila”. Moj oče, ki je bil moj idol, me je vso mladost spodbujal in učil peti. Njegov optimizem in ljubezen do slovenske narodne pesmi sta me vodila vse življenje. Preveč je bilo neizpetih čustev – veselja, bolečine, ljubezni in domotožja -, zato sem se začela izpovedovati s svojimi lastnimi besedami in melodijami.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tečejo, tečejo nitke.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0