Gostači

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostbosanskohercegovska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1998
Založba
Prevod Zoja Skušek
Ključne besede Družinski odnosi, Humor, Medosebni odnosi, Vojna
Število strani

205

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mene na tej sliki niso zanimali narodi, ampak posameznik...

Slovar slovenskega knjižnega jezika razlaga pomen besede gostač – to je tisti, ki stanuje v tuji najeti hiši. V tem romanu Nenad Veličkovič prikazuje vsakodnevno življenje skupine ljudi, ki so si v času vojne v Sarajevu našli dom v mestnem muzeju. Glavna junakinja Maja si skuša s pisanjem skrajšati čas, saj ne hodi v šolo, s prijateljicami je izgubila vse stike… Spoznamo še druge gostače, in sicer njenega tatka, ki je direktor muzeja, mamo vegetarijanko in privrženko joge, izredno iznajdljivo babico, ironičnega brata Davorja in nosečo ženo Sanjo s psom Šnofijem, prijatelja ter bivša partizana Julia in Brkića… Pisatelj je v tem kratkem romanu želel predstaviti vojno drugače, kot so jo predstavljali mediji. Ni hotel izpustiti drobnih trenutkov, iz katerih je sestavljen dan, pa čeprav med eksplozijami, tragedijami in granatami. Kljub tragičnosti tega časa ne manjka humorja, vpleteni liki uporabljajo izredno slikovit jezik, kar daje zgodbi dodatno vrednost in čar.

Glej tudi:

“Vojna je v naših življenjih dobila prostor udomačenega potepuškega psa ali na smetišču najdene garjave mačke. Lepo ji je z nami, hrani se s tistim, kar nam ostaja ali kar si sama ukrade. Politiki, vodje in firerji se delajo, da odhajajo na nekakšne sestanke in pogajanja, mi pa upamo in živimo za tisti čas, ko bo kdo med nami snel slušalke walkmana in rekel: Vojna je končana! Dragi poslušalci in poslušalke, od davi je mir.”
(str. 168)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gostači.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1