Telesni čuvaj : verzija 1.72

Žanrkriminalni roman, psihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2000
Založba
Ključne besede Samopodoba, Mafija, Kazniva dejanja, Kriminalci, Človeško telo, Ljubezen, Nasilje, Medosebni odnosi, Človek
Število strani

333

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdo si ti, ki pretresaš moj svet? Ko je zrušen v prafaktorje, kdo ga bo sestavil? Sem jaz le tisto, kar kažem drugim?

Miha Mazzini je slovenski pisatelj, kolumnist, scenarist, režiser in še marsikaj, ki z vsako izdano knjigo oz. še bolje – z vsakim objavljenim tekstom “pobeza” po godlji slovenskega “tukaj in zdaj” ter izzove takšne in drugačne polemike oz. reakcije. Knjiga Telesni čuvaj pa je eno izmed del, ki posebnih negativnih odzivov ni sprožalo – morda, ker je izmed Mazzinijevih knjig še najbolj fantastična in neoprijemljiva, ne vleče vzporednic z vsem, kar je Slovencem znano in domače in s čimer se ne strinjajo. Izšla je sicer že leta 2000 in bila ponatisnjena štiri leta kasneje, a njena vsebina še vedno “paše” v današnji širši družbeno-socialni kontekst. Junak knjige je “osebek”, ki ga je usoda obdarila s pošastnim videzom, on pa ga vsaj malo obrne sebi v prid in službuje kot telesni čuvaj. Ni le grozen na pogled, tudi povsem asocialen je. In prav ta njegova nečlovečnost trpi, ko mora varovati mlado žensko, katere osebnost, čustva in energija dobesedno prerešetajo njegov svet. Roman (ki bi bil lahko kriminalka, a to ni) o posameznikih in usodah, ki prepletajo osamljene svetove ter seveda o posledicah tovrstnih prepletov. Očara z zgodbo, vsekakor pa z besedami in jezikom, ki je lasten le izkušenemu Mazziniju.

“Zadosti bi bilo le zgrabiti Hano preko obraza, prisloniti upognjeno levico ob njeno zatilje in potegniti nazaj. Puf, bi se zlomil vrat. Docela jasno sem doumel, da bi bilo tisti trenutek konec mojih bolezni, trpljenja, ujetništva. Lahki bi šel. Zaprl sem oči. Si še enkrat ogledal umor.
Zašepetal sem:
“Konec.
Na srečo me skozi zvočno podlago ni slišala.
Roki sta se mi počasi začeli dvigovati. Kadar doživim napad, nisem gospodar samega sebe, a takrat sem zgubljen scela – sedaj sem z grozo opazoval roki, ki sta se mi uprli in krenili po svoje.
Prsti so se stegovali.
Hana bo umrla.
Zdaj.
Ustrašil sem se zanjo. Moral sem vso moč in bes, ki sta se nabrala v meni, preusmeriti, sprostiti.”
(str. 167, 168)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Telesni čuvaj : verzija 1.72.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi