Hotel Zagorje

Žanrdružbenokritični roman
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Hrvaška književnost, Odraščanje, Begunci, Vojna
Število strani

159

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Nagrade

2

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba o normalnosti v nenormalnih pogojih.

Leta 1991 devetletna deklica odide iz Vukovarja na počitnice, ki se kmalu spremenijo v izgnanstvo, kajti kmalu po njenem odhodu izbruhne vojna. Roman pripoveduje o otroštvu in odraščanju glavne junakinje v obdobju sedmih let v domu pri Kumrovcu, ki je prirejen za begunce. V majhni sobi, ki premore vsega skupaj devet kvadratov, živi skupaj z mamo in bratom. O očetu, ki je izginil, ni nobenih novic. Pravzaprav družina živi za dve želji, da jih bo dosegla kakršnakoli vest o izginulem očetu in da dočakajo dan, ko bodo dobili svoje stanovanje. Avtobiografski roman je prozni prvenec mlade hrvaške pisateljice Ivane Simić Bodrožić, ki se je rodila 1982 v Vukovarju, in je za svoje delo dobila več literarnih nagrad.

Glej tudi:

“V Zagorju so najpočasneje minevala poletja. Nikjer ni bilo ne reke ne morja, samo dosti muh in vonj po gnojilu, na katerega se je bilo najteže navaditi. Samo ponoči se je dalo dobro spati, tako so vsaj rekli tisti, ki so lahko spali. Moja mama ni mogla, tudi Željkina ne. Premetavala se je po postelji, medtem ko sva jo z bratom tesnobno poslušala, kako vzdihuje. Kdaj pa kdaj je prižgala cigareto in meni je odleglo, ker sem bila nekje slišala, da cigarete pomirjajo, zdrave sicer niso, zato pa bo vsaj mama bolj mirna.” (str.54)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hotel Zagorje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2