Moški na mojem mestu

Žanrdružbeni roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2022
Založba
Prevod Marija Zlatnar Moe
Ključne besede Družinski odnosi, Očetje in hčere, Pisatelji, Ločitev
Število strani

244

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O vezeh, ki so za vedno in tistih, ki niso

Arvid, pisatelj, ki ga prijatelji malo za šalo a malo tudi zares, kličejo Knut Hamsun, je prvoosebni pripovedovalec zgodbe svojega življenja. Dokler skupaj z ženo in tremi hčerami tvorijo družinsko celico, mu gre pravzaprav kar dobro, čeprav je nekaj časa nazaj izgubil starše in brate v tragični ladijski nesreči. Ko pa ga zapusti žena Turid in s hčerami odide iz njihovega skupnega bivališča, postane Arvid zmeden, ne ve, kako naj živi dalje in kaj je pravzaprav naredil narobe. Njegovo življenje se v samo dveh letih povsem zasuče. Arvid postane moški, ki se išče, ki se poskuša držati na površju, ki poskuša postaviti sam sebe na prvo mesto. Je moški, ki zapada v alkoholne dneve in išče novo pravo žensko. Trudi se brati, pisati, skrbeti za hčere, a vse to so obupni poskusi, ki pa so vendarle začinjeni z duhovitimi domislicami. Bralca tako Arvid večkrat nasmeji, pa naj so grenke izkušnje še tako težke. Konec romana je odprt, mi pa imamo zato upanje, da bo Arvid našel samega sebe, čeprav ne bo več isti, kot je bil nekoč.
Per Petterson je napisal blago zgodbo o človeški (predvsem moški) psihologiji, v kateri lahko marsikdo najde del sebe. Pisatelja najbolj poznamo po romanu Konje krast, ki je doživel tudi filmsko uprizoritev. Poleg romana V Sibirijo je Moški na mojem mestu njegovo tretje prevedeno leposlovno delo.

Glej tudi:

Glas je bil Turidin. Pred enim letom me je zapustila in vzela punce in se preselila v vrstno hišo v Skjettnu. Jokala je, kolikor sem lahko razumel, z roko pred usti, da bi utišala zvok, in potem sem rekel, Turid, kaj je narobe, ampak ni hotela odgovoriti. A si doma, sem rekel, ampak ni bila, ni bila doma. Ampak Turid, kje pa si, sem rekel, ampak ni vedela. A ne veš, kje si, sem rekel in ona je jokala in rekla, ne. Ni vedela, kje je.
Pizda, sem pomislil, Če joka na ta način in ni doma, kje so potem punce. Kljub vsemu so tri.
(str. 10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moški na mojem mestu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja