Zvezde sijejo v temi

Žanrdružbeni roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2007
Založba
Prevod Danni Stražar
Ključne besede Bolezni, Dekleta, Matere in hčere, Odraščanje, Prijateljstvo, Smrt, Žalovanje
Število strani

277

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mami, če umreš, nameravam živeti naprej. Zate.

Jenna je trinajstletna punca s svojo najljubšo prijateljico Susanne, svojo priljubljeno glasbeno skupino Kent; njena simpatija je fant Sakke, njen hobi je jahanje. Na živce ji gre sošolka Ullis, tista najbolj priljubljena v razredu, ki je korak pred drugimi tudi pri fantih. Jenna živi brez očeta, z mamo, ki je svojo mladost razdelila s prijateljicami Gullan, Laila, Kikki, Vikki in Gittan in fanti Lasse, Roger, Björn, Ingemar in Rolf. Namesto prijateljic in fantov v Jennino življenje vstopi nekaj čisto drugega: mamin rak. Doživljenje mamine bolezni nam avtorica približa presenetljivo realistično in brez lažnega moraliziranja: Jenna težko sprejema mamino novo podobo, na živce ji gre babica, ki je vse pogosteje v stanovanju, motita jo mamina bergla in voziček, izogiba se obiskom mame v bolnici, sovraži smrt. Obdobje mamine bolezni je tudi obdobje, ko zoprna Ullis, ki živi v Jenninem bloku, pokaže svoj drugi obraz: živi z mamo alkoholičarko, zase skrbi večinoma sama. Ob padcu pomaga Jennini mami, približa se Jenni in ji na svoj način razumevajoče stoji ob strani. Po mamini smrti Jenna po začetnih problemih najde svoje novo ravnotežje v prijateljstvu in s starimi starši. V njej se počasi prebujajo spomini na vse lepe trenutke, preživete z mamo – nove zvezde, ki svetijo v temi. Delo je od prve do zadnje strani napisano s farmacevtsko natančnim doziranjem čustev, avtorica nikjer ne zdrsne v predvidljive romantične razplete Jenninih ljubezenskih ali prijateljskih ali družinskih razmerij, prav tako ni nikjer čutiti nobenega moralno-vzgojnega žugajočega prsta. Ganljivo realistična fotografija sveta neke najstnice in njenega soočenja z boleznijo, smrtjo in žalovanjem, brez dodanih učinkov in filtrov. Nagrajeni prvenec sodobne švedske avtorice.

Mama Jenne Willson nima nič las na glavi, zgolj nekaj dojenčkovega puha. Včasih uporablja bergle, zjutraj in zvečer jemlje tablete in ima v kabini za tuširanje stol, da se lažje umiva.
Lahko umre.
Ne smeš tako razmišljati, ji vsi ves čas govorijo. Jenna, Jenna, ljubica. Ne smeš tako razmišljati.
Toda Jenna leži pod odejo v svoji postelji, v sobi je mrzlo in zunaj temno, razmišlja pa točno tako.
Ne more se več pretvarjati.
(Str. 43)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zvezde sijejo v temi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 92
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4