Čarobna gora

Žanrdružbeni roman, filozofski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1997
Založba
Prevod Janez Gradišnik
Ključne besede Filozofski dialogi, Tuberkuloza, Mistika, Filozofski misticizem, Zdravilišča, Ljubezenska razmerja
Število strani

2

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

< 1 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgoščeno življenje, ki ne najde časa za dolgčas

Mladi Hans Castorp je na okrevanju v gorskem zdravilišču Berghof, ki je za večino nastanjencev idilično urejeno preddverje smrti. Slednje hkrati deluje kot zgoščeno življenje samo, čeprav počitniško, v katerem junak z drugimi pacienti doživlja sobivanje, ljubezenske zaplete, mistična izkustva, spopade idej, se pa tudi ukvarja z banalnimi stvarmi, brez katerih v življenju ne gre (npr. sistematičnim zavijanjem v odejo). Banalnost se tako izkaže za življensko sestavino, po rangu nič nižjo kot idejni spopadi Naphte in Settembrinija, saj se tadva kot trda radikalca trmasto oddaljujeta drug od drugega, s tem pa tudi od konsenza oziroma resnice. Konsenz je Hansu Castorpu razviden šele s slutnjo smrti, ki jo mistično doživi in jo končno gre tudi navdušeno iskat, na samem pragu 1. svetovne vojne.
V zdravilišču Berghof sta čarobna tako prostor kot čas – za to poskrbi filozofska zgoščenost, ki je pred razločnim obličjem smrti nujna.

“Pa življenje?”
“Tudi. Tudi, mladenič. Tudi oksidacija. Življenje je v bistvu tudi samo gorenje kisika v celični beljakovini, saj od tega prihaja prijetna živalska toplota, ki je ima človek včasih preveč. Da, da, življenje je umiranje, tega ni mogoče dosti olepševati – une destruction organique, kakor je to v svoji prirojeni lahkomišljenosti nekoč imenoval neki Francoz. Saj življenje tudi diši po tem. Kadar se nam zdi drugačno, je naša sodba pristranska.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čarobna gora.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 66
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Dela avtorja