Stepni volk

Žanravtobiografski roman, družbenokritični roman, psihološki roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1977
Založba
Prevod Janez Gradišnik
Ključne besede Duhovnost, Erotika, Krize, Ljubezen, Mistika, Nasprotja, Osamljenost, Osebnostni razvoj, Pacifizem, Psihične travme, Psihologija, Samomorilnost
Število strani

162

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Evangelij vsake nove generacije

Odmevni Hessejev roman je neke vrste literarna popotnica, ki jo iz generacije v generacijo prepoznavamo kot dragoceni vodnik, ko zase iščemo nove vrednote in smisel nasploh. Roman je izrazito izpovedno delo, pisatelj zajema iz lastnih izkušenj, glavni junak je pravzaprav on sam, oziroma so njegova stališča odraz duhovnih izkušenj in prepričanj. Harry Haller je stepni volk, kakorkoli že razumemo ta močan simbol. Hesse ga predstavi kot odtujenega, trpečega in predvsem samotneža po svoji volji. Zato mora mnogokrat plačati visoko ceno, pokončnost postane njegovo prekletstvo. Roman je na videz turoben, saj je Haller pogosto v stiski, globoko trpi, prinaša pa tudi odlomke o duhovnosti, o umetnosti in veri ter tako izpričuje optimizem, svetlobo in lepoto. Njegova dvojnost in razklanost ostajata njegova značilnost nasproti razumu in intelektu. Ko postane prehudo, vmes čudežno poseže višja sila. Hesse sam je davnega leta 1925 zapisal: »Brez magije bi tega sveta ne bilo mogoče prenašati.«

“Nikoli se ni prodajal za denar in udobno življenje, nikoli ženskam ali mogočnikom, in stokrat je zavrgel in odbil tisto, kar so vsi imeli za njegovo prednost in srečo, da si je zato ohranil svobodo. Nobene predstave ni bolj mrzil, nobena ni bila bolj grozna zanj kot ta, da bi moral opravljati kako službo, se držati nekega dnevnega reda in razporeditve leta, ubogati druge. Pisarno, urad, to je sovražil kakor smrt, in najstrašnejše, kar je lahko doživel v sanjah, je bilo ujetništvo v kasarni. Vsem tem okoliščinam se je znal odtegniti, dostikrat z velikimi žrtvami. V tem je bila njegova moč in krepost, tu je bil neupogljiv in nepodkupljiv, tu je bil njegov značaj čvrst in premočrten. Vendar sta bila s to krepostjo tudi najtesneje povezana njegovo trpljenje in usoda.” (str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Stepni volk.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 96
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi