Butalci: integralna izdaja

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Humor, Nonsens
Število strani

289

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

In je takih ljudi povsod dosti: česar ne vidijo ali ne marajo videti, pa pravijo, da ni.

Prvič je, da so butalske zgodbe izšle v celoviti zbirki in prvič je, da so širši javnosti predstavljene kot arhetipski primer nonsensa. Žanra, ki ga je urednica Butalcev iz leta 2015 Barbara Simoniti osvetlila v svoji doktorski disertaciji in ga občim bralcem približala v pričujoči spremni besedi. Za nonsens so, pravi Wim Tigges, značilne štiri prvine (str. 175): »nerazrešena napetost med prisotnostjo in odsotnostjo pomena, pomanjkanje čustvene vpletenosti, igriv prikaz ter poudarek, izrazitejši kakor v kateri koli drugi vrsti literature, na njegovi besedni naravi.« Narobe svet, ki ga Angleži vidijo v Alici v čudežni deželi, lahko mi sedaj v Butalcih.
Akademska sfera je svoj čut za avtoironijo dolgo časa uspešno skrivala in se otepala poglobljenega stika z nekim »komičnim besedilom«, čeprav vsi vemo, da kot tako ne bi vztrajalo na knjižnih policah in v naših glavah tako dolgo, kar je dober odpustek za »uredniško-umetniško« svobodo prejšnjih izdaj, ki jih v spremni besedi secira urednica.
Butalci so končno dobili svoje mesto pod soncem in bo že držalo da »Pravi obraz vsake ideologije spozna človek šele, ko se znajde v nedominantni poziciji.« Toliko o tem. Sedaj pa le brž vstopite v igro s Franom, Barbaro, Butalci in vrhunskim brezčustvenim nonsensom.

Glej tudi:

Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci – kaj mislite! – in ne pamet; takšni so. (str. 7)
In so v teku let Butale pretesne postale za vse Butalce in je bil mlajši rod korajžen in šel pogledat po svetu in so nekateri prišli celo do morja in si tam postavili ognjišča.
Ostali pa so, kar so bili. (str. 13)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Butalci: integralna izdaja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Dela avtorja