Maser mistik

Žanrdružbenokritični roman, satirični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2002
Založba
Prevod Miriam Drev
Ključne besede Tiskarji, Časopisi, Prevare, Masaža, Moški in ženske, Trgovina, Humor, Pisanje, Politika, Knjige, Vrednote, Mistika
Število strani

255

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ganeš - mistik

Napis na mogočni, izstopajoči stavbi nekje v skrajnem zakotju karibskega otoka Trinidad. Kdo neki je ta Ganeš in kaj pomeni, da je mistik? Prvoosebni in nato vsevedni pripovedovalec nam v zgodbi, polni neprikritega humorja in ironije, razkriva življenje preprostega fanta, rojenega v družini indijske manjšine na Trinidadu (pisatelj V. S. Naipaul je bil sam rojen v takšni družini). Šolan na angleškem kolidžu na otoku ne zmore prenesti prvega učiteljskega neuspeha. Ob nenadni očetovi smrti se vrne domov in najprej poskusi kot zdravilec, kar pa mu ne gre ravno dobro od rok. Vajen branja in pisanja si raje kupuje knjige in sanjari o tem, da bi še sam kakšno napisal. Tudi v tem “poslu” sprva ni najbolj uspešen, dokler nazadnje po “božji previdnosti” ne ozdravi nekega dečka zlih duhov. S pomočjo navodil iz očetovih knjig zdaj množično ozdravlja ljudi podobnih tegob, kar do tedaj večini samooklicanih mistikov ni bilo dano. Družina in sorodniki, ki so ga sprva črtili, mu stopijo ob stran, pri čemer tudi sami kujejo dobiček. Ganeš nazadnje svoje sposobnosti preusmeri drugam, čeprav za nadaljnji uspeh žrtvuje tudi velik del morale. Maser mistik pa ni le roman o neki eksotični deželi izpred sedemdesetih in več let. Nobelov nagrajenec iz leta 2001 namreč človeške značaje naredi večne. Spletke, prevare, medsebojne zamere in vnovična pobotanja, kadar so na vidiku koristi, so osupljivi. Dialogi med protagonisti dajo vedeti, da so vsi, vključno z Ganešom, dokaj neuki, saj se pomenkujejo zgolj v domačem narečju. Glavni junak uspe le zaradi svoje prebrisanosti. Kadar bi lahko postalo prevroče, se zmeraj umakne. Nevsiljivo humorno branje, ki človeka ne skuša olepšati, a ga zato ne naredi nič manj človeškega.

Glej tudi:

Ugled pa mu je varovala njegova učenost. Brez nje bi ga zlahka vrgli v isti koš z drugimi čudodelniki, ki jih je na Trinidadu kar mrgolelo. Skoraj vsi so bili šarlatani. Poznali so nekakšen neučinkovit urok ali dva, niso pa imeli ne razuma ne sočutnosti za kar koli drugega. Držali so se zastarelih metod za odganjanje duhov. Nenadna brca v zadnjico, ki je je bila deležna obsedena oseba, naj bi, kakor so trdno verjeli, presenetila prikazen in jo izgnala. Tovrstni nevedneži so bili krivi, da je bil ta poklic na slabem glasu. Ganeš pa ga je oplemenitil, kajti šarlatane je postopoma spravil ob posel. Vsakemu fetišistu se je mudilo, da bi se čimprej oklical za mistika, toda Trinidadčani so vedeli, da je pravi mistik na njihovem otoku edinole Ganeš.

Str. 156

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Maser mistik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi