Boriški ban

Žanrpravljica, pripovedka
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Junaki, Oblast, Pogum, Vladarji, Sužnji, Odkup, Ljubezen
Število strani

67

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Trideset sužnjev išče junaka za dvoboj"

Pripovedka je vzeta iz srednjeveške junaške epike. Bralec je v prvem stavku postavljen na grad Borič v Bosni, ki mu gospoduje ošabni ban. Sam o sebi meni, da mu ni junaka, ki bi se mu upal postaviti naproti. S svojimi četami se vojskuje po dolgem in počez, tudi onkraj Kolpe. Za nagrado si jemlje sužnje, ki jih nato dolga leta zadržuje v podzemnih prostorih gradu. Dokler mu njegova sestra, devojka Roža, ki je tudi skrbnica njegovemu osirotelemu sinu, nekega dne ne razodene svoje bolesti. Ona, poosebljenje dobrote in miline, trpi zaradi sužnjev, in ne on, okrutni boriški ban. Zato ban ustreže njeni prošnji, naj sužnje vendarle izpusti na prostost. A za to mu morajo drago plačati. Poiščejo naj mu junaka, ki bi se upal bojevati z njim. Suženj Mihajlo, s katerim ima še druge neporavnane račune, pa naj mu za odkupnino prinese dragocene relikvije svojih prijateljev. Jim bo uspelo? Fran Milčinski, priljubljeni slovenski pisatelj prve polovice 20. stoletja, je pripovedko zasnoval na način, da so vrednoste v njej brezčasne. Kljub starinskemu jeziku se lahko vprašamo, ali ne bi bilo lepo, če bi zmogli vedno in povsod razmišljati tako kot nam prigovarja. Nova izdaja založbe Sanje je oblikovana bibliofilsko, z vinjetami in umetniško izdelanimi verzalkami na začetku vsakega poglavja, kar daje zgodbi iz davne preteklosti še dodaten pečat. Škoda le, da ponatisu ni dodan slovarček starinskih izrazov.

Glej tudi:

Boriški ban se je dvignil s stola. Do dna duše so ga pretresle žrtve in besede mož in je čutil, kako majhno in ničevo in zaničevano je vse njegovo junaštvo, kako visoko stoji nad njegovim junaštvom prisrčnost teh preprostih mož. Neznana moč ga je silila, da bi padel na kolena in prosil ves svet, naj mu prizanese njegovo ošabnost in krutost.

Str. 66

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Boriški ban.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja