Bodljikave zgodbe

Žanrkratka zgodba
Narodnostmehiška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Čutno zaznavanje, Družina, Ljubezen, Norme, Odnosi, Patologija, Vrstniki
Število strani

141

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Senčna stran normalnosti

Junaki bodljikavih in nelagodnih zgodb so lahko za zunanjega opazovalca na prvi pogled povprečneži, a skozi njihovo pripoved se kaže, da prav v ta videz vlagajo trud, obratno sorazmeren z nenavadnostjo njihove hibe ali perverzije. Svoje zgodbe izmenično podajajo moški in ženski pripovedovalci, vsi po vrsti občutljivi opazovalci sveta. Njihovo doživljanje je izrazito čutno, do določenih stvari pa razvijajo nenavadne in umetelne fiksacije ‒ najstnica na počitnicah išče izmuzljivo Resnično Samotnost, namesto “le povprečne in utesnjujoče osamljenosti”, fotograf pri kirurgu očesnih vek po ulicah Pariza išče sanjavi pogled pacientke s povešeno veko, moški na damskih straniščih zasleduje vonjave in “madeže”, ki jih za sabo puščajo ženske, neuresničeni igralec pa se poskuša infiltrirati v družino, ki je malo pred njim vzela najemniško stanovanje, za katerega sluti, da bi se mu tam življenje odvijalo bolje … Mehiška avtorica Guadalupe Nettel, ki je za svoje zgodbe prejela več nagrad, nas zasvoji z ekonomično pripovedjo, usmerjeno v senčne plati, ki se v večji ali manjši meri nahajajo v vsakem posamezniku, in imenitno prehaja različna kulturna okolja od Mehike pa do Japonske.

“Z vogala sem zagledal osvetljena okna v visokem pritličju. Ko sem stopil še nekoliko bliže, sem zaslišal odmev glasbe. Opazil sem, da točno na mestu, kamor sem jo nameraval postaviti tudi sam, stoji svetilka, in zdelo se mi je tudi, da sem videl nekaj cvetličnih loncev. Nekaj minut sem stal tam in si predstavljal, da so postave, ki sem jih videl v oknih, postave moje družine in med njimi tudi moja. Pa ne Alinine in moje družine, temveč neke druge družine, neke žene in otrok, ki jih nisem poznal, ki pa so v meni vzbujali globoka in istočasno neznosno žalostna čustva, taka kot jih v nas vzbujajo ljubljena bitja, ki jih ne videvamo več.” (str. 103)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bodljikave zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja