Telo, v katerem sem se rodila

Žanrpsihološki roman, spomini
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Spomini
Število strani

149

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ko je pisateljica povedala bratu in ta materi, da njena hčerka piše spomine, (pa jih v resnici sploh še ni), je ta takoj napovedala tožbo. Knjiga je napisana kot izpoved pri psihoterapevtki (doktorici Sazlavski), ki pa skozi pripovedovanje in izpovedovanje ves čas ostane tiho. Njeno vlogo prevzamemo kar bralci. Prisluhnemo samorefleksiji mehiške deklice, letnik 1973, ki se rodi s pego na očesu. Njeni dnevi so napolnjeni z napornimi očesnimi vajami, pravim trpinčenjem. Kasneje se izkaže, da težave z vidom pravzaprav niso bile najhujše, kar se ji je zgodilo. Dekletce zaznamuje tudi nevaren mehiški okoliš, odraščanje, ločitev staršev, selitev k čudaški in hladni babici ter kasneje selitev v Francijo. Opisuje pravo Kafkovsko vzdušje, v katerem se ji prikazuje mrčes in se kot mrčes oz. kot ščurek počuti tudi sama. Kljub temu razvije nekatere otroške preživetvene strategije kot so igranje nogometa s fanti, trmoglavljenje, humor, samozadovoljevanje, iskanje bližine v sosednjih stavbah – skozi daljnogled, prve ljubezni, kajenje trave… Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Pisateljska Frida Khalo.

Ne vem, kaj menite vi, doktorica Sazlavski, ampak jaz mislim, da je čudovitost otroštva, o kateri tako radi govorijo ljudje, zgolj podla ukana, ki jo zagode spomin. Naj je med enim in drugim življenjem še toliko razlik, sem prepričana, doktorica Sazlavski, da prav nobeno otroštvo ni neskaljeno srečno. Otroci živijo v svetu, v katerem jim je velika večina okoliščin vsiljenih. (str. 91)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Telo, v katerem sem se rodila.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 41
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 6

Dela avtorja