Pasji dnevi

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Diana Pungeršič
Ključne besede Odnosi, Postmodernizem, Alkohol
Število strani

226

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Notranji viharji in realne štale

Dušan Mitana (1946 – 2019) je znan in priljubljen slovaški avtor, v nekaj letih pred smrtjo so bila ponovno izdana vsa njegova dela; v knjižni obliki so začela izhajati v sedemdesetih letih 20. stoletja. Pasji dnevi sta dve njegovi zbirki novel, poleg naslovne, ki je prvič izšla leta 1970, še zbirka Nočna poročila (1976); kljub temu, da sta zbirki izšli v času železne zavese in gre med vrsticami pogosto za provokativno pisanje, ni aktualnost pripovedi danes nič manjša. Vseh skupaj je zgodb dvajset, ki pa se jih lahko prebere na dušek (kar sicer ni priporočljivo, saj bi bilo škoda spregledanih tančin): glavni protagonist, večinoma prvoosebni pripovedovalec, je skozi vse zgodbe nekako isti; v prvem delu je še mlad, nezrel, živi in hodi po robu, pogosto v družbi z marginalci in alkoholom, zapleta se s tujci, kar naprej se mu kaj dogaja, sploh v lastni glavi, npr. asistira pri samomoru,seksa z neznanko v tramvaju, ubije psa…; v drugem delu je nekoliko starejši, včasih je poročen, ima družino … In prav zaradi njega, permanentnega moškega lika, teče branje nemoteno, saj avtor nepopustljivo ohranja napeto-bizarno vzdušje; včasih spomni na Bukowskega v njegovi najboljši izvedbi. Tako se ni potrebno pri vsaki zgodbi prilagajati novim akterjem, novim okoliščinam, novim vsebinam, kar marsikaterega bralca sicer odvrača od branja kratke proze. Z miselnim ali pripovednim tokom Mitanovega direktnega, brezkompromisnega in samoironičnega pripovedovalca se bralec zlahka poistoveti, pa čeprav se njegovi liki znajdevajo v absurdno bizarnih situacijah, včasih tudi nadrealističnih; nekatere zgodbe so (postmodernistične) mojstrovine. Temeljito sliko o avtorju in njegovem delu izriše prevajalka v izčrpni spremni besedi.

Včasih si želim, da bi prišla vojna ali potres. A ne prideta ne vojna ne potres, nič, nobenega pretresa od zunaj, ki bi utegnil biti zame odrešitev, saj bi utelmeljil notranjo vojno, notranji potres, ki me očitno neodvisno od zunanjosti žigosa kot norca. Ja, že več ljudi me je zmerjalo s shizofrenikom. Priznam, da imajo tisti, ki ne vidijo ali nočejo videti, da jih pogublja notranja vojna, po svoje prav, ko sovražijo človeka, ki trpi na videz neutemeljeno, pravico imajo, da je v njihovih očeh igralec, traged, mazohist; obsojajo ga, da to počne samo zato, da bi nase pritegnil pozornost. Ali pa ga zaprejo v norišnico, a ko jih vprašamo, zakaj ga sovražijo, med svojimi argumenti zagotovo nihče ne bo navedel, da je motiv za sovraštvo strah pred resnico, da je njihovo sovraštvo le obrambni mehanizem, nihče ne bo priznal strahu pred tem, da so čisto enaki kot tisti, ki so ga dali zapreti.(51)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pasji dnevi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja