Finta v levo : izpoved mladega zapornika

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKamnik, 2002
Založba
Ključne besede Ljubezen, Mladostniki
Število strani

153

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Finta v levo je mladinski roman slovenskega pisatelja Ivana Sivca. Roman obravnava aktualno tematiko jemanja mamil, dilersko in rejversko sceno mladih v Sloveniji. Pisatelju je zgodbo pripovedoval glavni junak Jure, ki se je zaradi preprodaje tabletk ekstazi znašel v tržaškem zaporu. Ravno zaradi tega nosi knjiga podnaslov Izpoved mladega zapornika.
Knjiga je nekakšen priročnik tako za mlade kot za starše. Za mlade, da bi se znali izogniti vsem pastem življenja, za starše, da bi jim lažje pomagali ob vstopu v svet odraslih.
Jure, osrednji lik Sivčeve zgodbe, je sedemnajstletni fant, visokorasel, kratkih, svetlečih las. Z mamo samohranilko živita v skromnem podnajemniškem stanovanju v Domžalah. Oče, uspešen poslovnež, si redkokdaj vzame čas za sina edinca.
Jure je povsem običajen najstnik, dijak drugega letnika, ki se poleg učenju posveča še svojim prijateljem, izbranki Petri, ob koncih tedna pa predvsem žuranju. Šestega maja 1998 se Juretovo življenje obrne na glavo. Na poti domov z žura se zgodi huda prometna nesreča, v kateri Petra izgubi življenje. Jure se nikakor ne more sprijazniti z njeno smrtjo. V šoli začne popuščati, kar privede do ponavljanja letnika in na koncu do izključitve. Brez izobrazbe in službe se kmalu znajde v primežu Crnega, šefa ljubljanskega podzemlja. Tako se začne njegova »dilerska« kariera. Iz Ljubljane se preseli na obalo, kjer mu posel še bolj cveti. V njegovo življenje vstopi novo dekle, Primorka Špela, ki jo spozna na rejverskem žuru v izolski diskoteki Ambasada Gavioli. Jure se ne zaveda, da je ravno Špela tista, ki bo usodno spremenila njegovo življenje. Ker hoče rešiti svojega fanta Daria iz zapora, nastavi Juretu past, v katero se ta ujame. Med poskusom prodaje ekstasy tablet tržaškemu kupcu ga ujamejo in za petnajst mesecev spravijo za zapahe. Zahvaljujoč mamini in Bobijini vztrajnosti na koncu le dočaka svobodo.

“Ti bom že dal prijatelje!” je popenil fotr. “kaj pa tale mesič! Smotani, prinesi mi robo čim prej, drugače bom crknil. Poslan iz Ljubljane, pred tednom dni. Ali pa tale, najhujši: Brizga se te srčno želi, zato me obišči čim prej, brez tebe mi živeti ni. Kakšne zadeve pa se greeste! Ali ni skupinski seks že malce preživeta finta? In kakšna so današnja dekleta! Čisto brez vsake časti.” ( str. 83)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Finta v levo : izpoved mladega zapornika.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2