Hagard

Žanrdružbeni roman
Narodnostšvicarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Slavo Šerc
Ključne besede Ljubezen, Življenje, Družba, Denar, Obsesivnost, Zasledovanje, Elektronika, Nepremičninski posredniki, Digitalizacija
Število strani

143

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj vendarle počne?

Philip, moški konec štiridesetih, nepremičninski podjetnik in marljivo, urejeno mesto, povsem nevajeno tega, da bi se “kdo, kot je bil ta Philip (…) v nekaj urah iz solidne, zagotovljene eksistence privedel na rob lastnega uničenja.” Lepega marčevskega dne mu med opravki pot prekriža žensko bitje, ki ga obsede. Naj so bile krive slivnato modre balerinke, nekaj v gibanju ali predstava o njenem vonju, s tem se Philip pretirano ne ubada. Se pa tega rigorozno loti pripovedovalec, ki ga Philipovo nerazumno obnašanje obseda ravno toliko kot gospodična njega. Ko začne precej nerodno slediti lahkotnemu gibanju ženske, počasi razpada njegova zunanja podoba, odrinjene so službene in starševske obveznosti, s praznjenjem baterije pametnega telefona pa postaja vedno bolj nemočen. Dosti bolj spretno mu je na sledi pripovedovalec, ves prevzet od dejavnikov, ki so dopustili takšno drsenje v pogubo. Spotoma poznavalsko deli še nekaj komentarjev o družbi v času elektronske dobe, nazadnje pa skuša prispeti na sled samemu sebi in si odgovoriti, kaj je tisto, zaradi česar ga ta Philipova zgodba tako okupira? Seveda se v to trmasto-sentimentalno zasledovanje želje zapletemo tudi bralci.

“Vendar mi Philip ni šel iz glave. Ni bil uvideven, še vedno je sedel v svojem predmestnem vlaku. Naveličan njegove trmoglavosti sem mu zakričal, naj se spametuje in se končno odpravi k Belindi, potem pa, kar se mene tiče, spremeni svoje življenje, Vero odpusti, svoje podjetje in BMW proda ter svoje talente posveti nečemu, kar je večje od te cenene avanture. Oba sva vedela, kako se bo to lahkomiselno dejanje končalo. A dedec je bil bolj trmast, kot sem domneval. Ni se premaknil, niti trznil ni. Lahko bi ga pustil v miru v njegovem vagonu, vendar me je nekaj vodilo nazaj k njemu, k temu mrzlemu vetru, ki je vel čez peron. Morda mi je hotela njegova zgodba nekaj povedati, me spomniti na nekaj, česar ne bi smel pozabiti. Vendar nisem imel pojma, kaj bi to lahko bilo, kakšen nauk bi potegnil iz nje.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hagard.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja