Dobre knjige
5052 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Butalci: integralna izdaja
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:5

Fran Milčinski

Butalci: integralna izdaja

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2015

Št. strani: 289


Zbirka: Knjižnica Kondor
Žanr: kratka zgodba

Narodnost: slovenska književnost

In je takih ljudi povsod dosti: česar ne vidijo ali ne marajo videti, pa pravijo, da ni.

Prvič je, da so butalske zgodbe izšle v celoviti zbirki in prvič je, da so širši javnosti predstavljene kot arhetipski primer nonsensa. Žanra, ki ga je urednica Butalcev iz leta 2015 Barbara Simoniti osvetlila v svoji doktorski disertaciji in ga občim bralcem približala v pričujoči spremni besedi. Za nonsens so, pravi Wim Tigges, značilne štiri prvine (str. 175): »nerazrešena napetost med prisotnostjo in odsotnostjo pomena, pomanjkanje čustvene vpletenosti, igriv prikaz ter poudarek, izrazitejši kakor v kateri koli drugi vrsti literature, na njegovi besedni naravi.« Narobe svet, ki ga Angleži vidijo v Alici v čudežni deželi, lahko mi sedaj v Butalcih. Akademska sfera je svoj čut za avtoironijo dolgo časa uspešno skrivala in se otepala poglobljenega stika z nekim »komičnim besedilom«, čeprav vsi vemo, da kot tako ne bi vztrajalo na knjižnih policah in v naših glavah tako dolgo, kar je dober odpustek za »uredniško-umetniško« svobodo prejšnjih izdaj, ki jih v spremni besedi secira urednica. Butalci so končno dobili svoje mesto pod soncem in bo že držalo da »Pravi obraz vsake ideologije spozna človek šele, ko se znajde v nedominantni poziciji.« Toliko o tem. Sedaj pa le brž vstopite v igro s Franom, Barbaro, Butalci in vrhunskim brezčustvenim nonsensom.Odlomek iz knjige

Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci – kaj mislite! – in ne pamet; takšni so. (str. 7)
In so v teku let Butale pretesne postale za vse Butalce in je bil mlajši rod korajžen in šel pogledat po svetu in so nekateri prišli celo do morja in si tam postavili ognjišča.
Ostali pa so, kar so bili.

(str. 13)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Delo
link Bukla


Ključne besede: HUMOR, NONSENS


Prispeval/-a: Sandra Simoniti, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Objavljeno: 14.3.2016 10:49:11
Zadnja sprememba: 21.12.2022 11:57:55
Število ogledov: 4405