Dobre knjige
4811 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mimesis
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,4
Št. ocen:5

Andrej Nikolaidis

Mimesis

Ljubljana, Študentska založba, 2006

Št. strani: 165


Prevod: Aleš Čar


Žanr: družbeni roman

Narodnost: črnogorska književnost

Konstantin Teofilis, njegovi in Črna gora

Ste že kdaj brali nadvse dober roman, ki bi vam pred oči čaral polpretekle čase bivše Juge in si zraven vrteli resnično dobre komade, tako, po vrsti, kakor so naslovljena poglavja v knjigi? Če ne, potem morate nujno v roke vzeti Mimesis Andreja Nikolaidisa, črnogorsko-bosanskega avtorja. On je tisti, ki zna v svoji razpetosti na ne samo dve, ampak štiri nacionalnosti, ki se mešajo v njegovi krvi, najti prav vse stične točke Balkana. Mimesis odlikuje tenkočutna združljivost tragičnih dogajanj v času po zadnjih nacionalnih vojnah na področju razpadle Jugoslavije s prvovrstnim, mestoma črnim humorjem in ironijo. Konstantin Teofilis, ki dobi vabilo na obletnico mature, razmišlja o preteklih letih, o sebi, drugih, sorodnikih, pa tudi o državah in dogodkih v njih. In od tu ni daleč do razmišljanja o patriarhatu, nacionalizmu, pravoslavnem krščanstvu, socializmu, komunizmu in tako dalje. Še dobro, da obstaja tudi dobra glasba. Z njo Konstantin prebrodi še tako težke debate o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v svoji glavi. Nikolaidis je brez dlake na jeziku. Direkten, a ne vulgaren, še manj primitiven. Ko bi njegove oči posedovala vsaj polovica ljudi, bi nam bilo dobro. In komadi? Vrtite si jih med branjem ali po vsakem poglavju, pa morda še enkrat na koncu - obrestovalo se vam bo!Odlomek iz knjige

Neko jutro sem šel na sprehod po burji, ker me je od slabega alkohola bolela glava. Takrat sem doumel, da se bo moj svet zrušil. V njem ni bilo upokojencev, ki telovadijo na mrazu in glasujejo za vojne zločince. Resničnost pa je sestavljena prav iz takih neumnih idiotov in njihovih grdobij. V mojem svetu niso obstajali ljudje, ki so verjeli, da je vse, kar so pametnega slišali v življenju, napisal Njegoš. Ti ljudje bodo že nekako dobili način, da me posrkajo v svojo resničnost. Našli bodo način, da zrušijo vsa obzidja, ki sem jih kot obrambo pred njimi dolgo in pridno gradil.
In res se je vse zrušilo samo od sebe. Zadostovala je zavest o velikosti njihove neumnosti in ugotovitev, da moj eskapistični mikrosvet, obkrožen z njimi, ne more dolgo obstati. Ob ljudeh, ki verjamejo, da je Njegoš rekel: zdrav duh v zdravem telesu.

(str. 30)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Mladina


Ključne besede: DRUŽINSKA SAGA, BALKAN, ČRNA GORA, DRUŽBENI ODNOSI, ZGODOVINA, 20. STOLETJE


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 14.10.2014 15:42:30
Zadnja sprememba: 3.10.2022 11:57:40
Število ogledov: 3483