Mimesis

Žanrdružbeni roman
Narodnostčrnogorska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Prevod Aleš Čar
Ključne besede Balkan, črna gora, Zgodovina, Družbeni odnosi, Družinska saga, 20. stoletje
Število strani

165

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Konstantin Teofilis, njegovi in Črna gora

Ste že kdaj brali nadvse dober roman, ki bi vam pred oči čaral polpretekle čase bivše Juge in si zraven vrteli resnično dobre komade, tako, po vrsti, kakor so naslovljena poglavja v knjigi? Če ne, potem morate nujno v roke vzeti Mimesis Andreja Nikolaidisa, črnogorsko-bosanskega avtorja. On je tisti, ki zna v svoji razpetosti na ne samo dve, ampak štiri nacionalnosti, ki se mešajo v njegovi krvi, najti prav vse stične točke Balkana. Mimesis odlikuje tenkočutna združljivost tragičnih dogajanj v času po zadnjih nacionalnih vojnah na področju razpadle Jugoslavije s prvovrstnim, mestoma črnim humorjem in ironijo. Konstantin Teofilis, ki dobi vabilo na obletnico mature, razmišlja o preteklih letih, o sebi, drugih, sorodnikih, pa tudi o državah in dogodkih v njih. In od tu ni daleč do razmišljanja o patriarhatu, nacionalizmu, pravoslavnem krščanstvu, socializmu, komunizmu in tako dalje. Še dobro, da obstaja tudi dobra glasba. Z njo Konstantin prebrodi še tako težke debate o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v svoji glavi.
Nikolaidis je brez dlake na jeziku. Direkten, a ne vulgaren, še manj primitiven. Ko bi njegove oči posedovala vsaj polovica ljudi, bi nam bilo dobro. In komadi? Vrtite si jih med branjem ali po vsakem poglavju, pa morda še enkrat na koncu – obrestovalo se vam bo!

Glej tudi:

Neko jutro sem šel na sprehod po burji, ker me je od slabega alkohola bolela glava. Takrat sem doumel, da se bo moj svet zrušil. V njem ni bilo upokojencev, ki telovadijo na mrazu in glasujejo za vojne zločince. Resničnost pa je sestavljena prav iz takih neumnih idiotov in njihovih grdobij. V mojem svetu niso obstajali ljudje, ki so verjeli, da je vse, kar so pametnega slišali v življenju, napisal Njegoš. Ti ljudje bodo že nekako dobili način, da me posrkajo v svojo resničnost. Našli bodo način, da zrušijo vsa obzidja, ki sem jih kot obrambo pred njimi dolgo in pridno gradil.
In res se je vse zrušilo samo od sebe. Zadostovala je zavest o velikosti njihove neumnosti in ugotovitev, da moj eskapistični mikrosvet, obkrožen z njimi, ne more dolgo obstati. Ob ljudeh, ki verjamejo, da je Njegoš rekel: zdrav duh v zdravem telesu.
(str. 30)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mimesis.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe