Taniosova pečina : roman

Žanrzgodovinski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Mojca Schlamberger Brezar
Ključne besede miti, Legende, Zgodovina
Število strani

253

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Moč skrivnostnega libanonskega dečka

V romanu Taniosova pečina francoskega pisatelja libanonskega porekla spoznamo zgodbo dečka Taniosa, rojenega v tridesetih letih devetnajstega stoletja v libanonski krščanski vasi Kfarjabda. Okoli njega je lebdela legenda, da je nekega dne splezal na pečino in čudežno izginil, po njem pa je pečina dobila ime, Taniosova pečina. Dečkovo življenje ni bilo srečno, govorilo se je celo, da je nezakonski sin šejka, s čimer je v svoje okolje prinašal nemir in skrivnosti. Prvoosebni pripovedovalec tako skuša odkriti ter razvozlati uganko in legendo okoli dečkovega življenja. Razpre se nam Taniosova usoda, sestavljena iz devetih postaj življenja, od rojstva preko šolanja in vse do njegovega izginotja. Vso zgodbo Maalouf opre na širše zgodovinsko ozadje in postreže s čutno zgodbo s pridihom Orienta. Za roman je Amin Maalouf 1993 prejel prestižno francosko nagrado Prix Goncourt.

Glej tudi:

“Ko sta prišla do studenca, sta otroka zavzela položaje in se iztegnila na tleh na vsaki strani kotanje z dvignjeno roko, da bi takoj po znaku začela s preizkušnjo vzdržljivosti. V tistem trenutku je Šaliti, ki je stal prav za Taniosom, prišlo na misel, da bi ga porinil v vodo. Deček je izgubil ravnotežje, se prevrnil in padel v kotanjo, a takoj so se iztegnile roke, ki so ga potegnile ven. Ves moker je vstal, pobral skodelo, ki se je postavljala v bližini, jo napolnil in zlil nesrečniku na glavo, držeč ga za cape. Šalita, ki se je do tedaj smejal svoji objestni šali, se je začel dreti, kot bi ga dajali iz kože, in koga je Tanios spustil on besno vrgel na tla, so ga naenkrat zaslišali razumljivo kričati: Tanios-kišk! Tanios-kišk! Tanios-kišk! ob udarjanju leve pesti ob desno dlan v znak maščevanja.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Taniosova pečina : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja