Dobre knjige
5123 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Skupaj
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,9
Št. ocen:9









Jojo Moyes

Skupaj

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2015

Št. strani: 444


Prevod: Radojka Manfreda Modic


Zbirka: Oddih
Žanr: družbeni roman, romantični roman

Narodnost: angleška književnost

Kaotična družina + bogataš, da o psu niti ne govorimo

V novem, dragem in brezmadežno čistem avtu se peljejo na matematično olimpijado v 900 km oddaljen Aberdeen na Škotskem ljudje iz dveh popolnoma različnih svetov. Za volanom je Ed, ki mu nad glavo visijo obtožbe zaradi trgovanja z notranjimi informacijami v podjetju in ima trenutno kar veliko pod palcem, na sovoznikovem sedežu je Jess (mati samohranilka z nekaj drobiža v žepu), zadnje sedeže pa packajo Nicky (sin Jessijinega bivšega in njegove bivše), Tanzie (Jessijina hči, nadarjena desetletna matematičarka) in Norman (ogromen slinast pes, ki spušča ne preveč dišeče vonjave). Matematična olimpijada bo lahko malce kaotični družini prinesla konec nenehnih finančnih težav in omogočila Tanzie vpis na želeno šolo. Štiridnevna dolga pot zbliža popolne neznance iz začetka poti. Skupaj premostijo marsikatero težavo in razočaranje. Skupaj je prav gotovo zgodba za ljubitelje srečnih koncev.



Odlomek iz knjige

Cele tri dni in noči smo se vozili sem. Moj zelo lepi avto je po treh dneh ves pobruhan, da ne omenjam, kaj je po sedežih naredil pes. Psov že tako ne maram. Spal sem v avtu malodane z neznanko. Ne v dobrem smislu. Prenočeval sem na krajih, kjer ne bi prenočeval noben razumen človek. Jedel sme jabolko, ki si ga je najstnik prej stlačil v pretesne hlače, in kebab, v katerem je bilo po mojem človeško meso. V Londonu me čaka res huda osebna kriza, jaz pa sem se z ljudmi, ki jih ne poznam - zelo prijetnimi ljudmi - peljal devetsto trideset kilometrov daleč, ker sem celo jaz doumel, da je zanje to tekmovanje zelo, zelo pomembno. Življenjsko pomembno. Tale deklica tam notri živi samo za matematiko. in če zdaj ne bo dobila očal, s katerimi bi lahko bolje videla, ne bo mogla enakovredno sodelovati na vašem tekmovanju. In če ne bo mogla enakovredno sodelovati, bo zapravila svojo edino priložnost za vpis v šolo, na katero si zelo, zelo želi. In veste, kaj bom napravil, če se bo to zgodilo?



Cobiss povezava


Ključne besede: MOŠKI, ŽENSKE, MOŠKI IN ŽENSKE, ODNOSI MED SPOLOMA, SAMSKE MATERE, DRUŽINSKI ODNOSI, NADARJENI UČENCI, ŠOLSKA TEKMOVANJA


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 30.4.2015 22:53:26
Zadnja sprememba: 26.6.2015 13:33:11
Število ogledov: 10140