Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2015
Založba
Ključne besede Krize, Moški, Pisateljstvo, Življenjska obdobja
Število strani

177

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kriza srednjih let je tisto, kar je doletelo glavnega junaka najnovejšega romana Dušana Čatra, pisatelja, ki se nam je prikupil z deli Džehenem, Ata je spet pijan in še kakšnem za odrasle bralce, pa tudi s plodnim ustvarjanjem za nekoliko mlajše. Zgodila se je na prvi pogled nenadno, vzletela kot bombnik B 52, po katerem je roman tudi dobil naslov, poletela na krilih junakove prekinitve s prejšnjim življenjem in iskanja nečesa novega, pristala pa nenavadno mehko in presegla najbolj optimistične sanje, redko posejane med pogostimi nočnimi morami, ki pestijo našega junaka. Sledi še nekaj težav s prtljago, a te so prepuščene prihodnosti ali pa utonejo v pozabo. O koncu ne bomo spregovorili ničesar, naj ga razkrijejo morebitni bralci romana sami. Povejmo pa, da spoznamo Karla, pisatelja, ki je zaposlen kot knjižničar in ki že dolgo ni ničesar napisal. V službi ima najraje, da ga obiskovalci knjižnice pustijo na miru, doma pa se spopada z ženo, saj jima njun na preveč svobode temelječi zakon bolj škodi kot koristi. Po nekem sporu, zaznamovanem z ženinim zapletanjem z drugim moškim, se Karlo odseli, a dolgotrajna samota ni zanj. Opusti službo in skupaj s prijateljem nabavita posestvo na Kozjanskem, da bi se ukvarjala s kmetovanjem. Toda ko prijatelj vedno bolj postaja podoben likom domačinov iz romana Jamesa Dickeya Odrešitev in po njem posnetega istoimenskega filma, njuno skupno bivanje postane neznosno. In Karla prešine misel, ali je njegova žena morda vendarle ljubezen njegovega življenja. Pa samo še en namig: če bi živeli na govornem področju, ki omogoča, da knjige postajajo bestsellerji in tako tudi oblikujejo javno mnenje, bi proste parcele na otoku Susak zelo hitro pošle.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige B52.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu