Zlovešči otok

Žanrdetektivski roman, kriminalni roman, psihološki roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Darja Divjak Jurca
Ključne besede Duševne motnje, Psihiatrične bolnišnice, Duševni bolniki, Halucinacije, Travme, Umori
Število strani

358

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nekateri kraji te nikoli ne izpustijo

Ameriški pisatelj in scenarist Dennis Lehane (1965-) se lahko za svojo prepoznavnost zahvali odličnim filmskim adaptacijam njegovih detektivskih romanov. Poleg nagrajenih filmov, kot sta Skrivnostna reka (Mystic River, 2003) in Zbogom, punčka (Gone Baby Gone, 2007) je tu še Zlovešči otok (Shutter Island, 2010). Slednji je nastal po Lehanovem istoimenskem romanu, v slovenskem prevodu Darje Divjak Jurce je izšel sočasno s filmom. Piše se leto 1954. Vojni veteran in vdovec Teddy Daniels v spremstvu partnerja Chuck Aula na trajektu prispe na turobni Shutterjev otok. Iz tamkajšnje psihiatrične bolnišnice Ashecliffe je pobegnila jetnica Rachel Solando, obtožena utopitve svojih treh otrok. Teddy med preiskavo njenega izginotja odkrije namige o skritem pacientu. Prav tako začne odkrivati sledi o širši zaroti v bolnišnici. Preden lahko detektiva najdeta odgovore na vprašanja, ju uničujoč orkan Carol odreže od kopnega. Teddy je v nastalem kaosu prisiljen soočiti se s svojo mrakobno preteklostjo in pa tudi z možnostjo, da je s tem otokom nekako povezan. Lehane v Zloveščem otoku naslika hladen svet z dušečo gotično atmosfero in ga naseli z varljivimi podobami in potlačenimi spomini. Odgovore na vsa vprašanja v zgodbi pooseblja svetilnik, ki bo bralca preko razburkanega morja psiholoških iger popeljal do pretresljivega konca.

“Popoldne so tople sape zapihale močneje in pridružila sta se iskalni odpravi po notranjosti otoka. Velik del je bil zaraščen, poln plevela in prostranih polj visoke trave, sredi katere je rasel kak star hrast, sicer pa so jo prepredale in ovijale vitice trte in trnja. Večinoma je bil teren neprehoden celo za paznike z mačetami. Rachel Solando najbrž ni imela mačete, in tudi če bi jo, je bila narava otoka očitno takšna, da te je slej ko prej potisnila nazaj na obalo.
Teddyju se je iskalna odprava zdela nekam površna, kot da razen njiju s Chuckom nihče ni bil s srcem pri stvari. Možje so težkih nog in s spuščenimi pogledi vijugali po notranjosti nad obalnim pasom.” (str. 62-63)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zlovešči otok.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 84
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi