Smola

Žanrkriminalni roman
Narodnostdanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Branka Šnek Oset
Ključne besede Družina, Ljubezen, Osamljenost, Duševne motnje, Otroci in odrasli, Norost, Psihološka srhljivka, Duševnost, Otroštvo
Število strani

257

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Imeti svoj mir

Življenje na krasnem, malem in samotnem otoku Glava bi lahko bilo prekrasno in idilično. Tam prebiva samo družina Horder, bolj kot ne povsem samooskrbna: oče Jens, mama Maria in hčerkica Liv. Imajo delavnico, vrt, njivo, gozd, živali. Sčasoma postajajo vse bolj samotarski. Okoli hiše se nabira vse več stvari, ki ničemur ne služijo. Jens je bolestno navezan nanje. Grozljivo popačen postaja tudi njegov pogled na svet in druge ljudi. Ko se k njim po letih odsotnosti vrne Jensova mati, postaja vse še huje. Liv odrašča in čuti, da pri njih ni vse prav. Kljub zagotovilom očeta, da se imajo radi in da držijo skupaj, Liv ve, da se bo nekaj moralo zgoditi in pretrgati njihov groteskni vsakdan.

Smola je mešanica kriminalke, srhljivke in psihološkega trilerja. Obenem je tudi tenkočuten roman o posebni vrsti družinske ljubezni in pripadnosti, pa tudi osamljenosti, odtujenosti in izkrivljenem pogledu na svet. Pisateljica prepriča s poglabljanjem v vzroke psihičnih motenj in srhljivih dejanj v družini. To stori tako dobro, da vseskozi držimo pesti za prav vsakega od njih.

Ane Riel (1971) živi v bližini Kopenhagna z  možem, popularnim jazz glasbenikom Alexom Rielom. Študirala je umetnostno zgodovino in njena prva knjiga je govorila prav o tem – o umetnosti. Potem je pisala za otroke, knjige pa je ilustrirala njena mama. Leta 2014 je napisala prvi roman za odrasle – kriminalka Smola je bila takoj sprejeta med bralci in s strani kritikov tudi nagrajena.

Glej tudi:

Liv je pokimala. Potem je poslušno ugasnila svetilko, privzdignila krpo in obraz približala luknjam, ki so tvorile narobe obrnjen trikotnik. Skozi spodnjo luknjo je na dolgo, globoko vdihnila; vonjala je jelke in travo in slan morski zrak. Skozi zgornji luknji je videla nočno nebo in luno, ki je osvetljevala makadamsko cesto. Nekje je skovikala sova. Tiho jo je oponašala in se nasmehnila, ko je na rami začutila očetovo roko.

“Tole ti gre zelo dobro od rok,” ji je zašepetal. Potem ji je rekel, da je najbolje, da ostane v zabojniku, dokler ljudje ne nehajo iskati. “Policija mora biti prepričana, da si mrtva, Liv. Potem nas bodo pustili pri miru.”

(str. 129)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Smola.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 560
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi