Zajčje leto

4,4
(11)
Žanrdružbeni roman, humoristični roman, pikareskni roman, pustolovski roman, satirični roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Jelka Ovaska
Ključne besede Divje živali, Komično, Moški in ženske, Odnos do živali, Odnosi med spoloma, Zajci
Število strani

164

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pobeg pred enolično vsakdanjostjo v pustolovščino z zajčkom po Finski.

Naključje je naneslo, da se vsega naveličani novinar srednjih let znajde sam z ranjenim zajčkom na enkratnem klatenju po finskem podeželju. V vseh pisateljevih romanih je osrednji lik dogajanja posebnež, ki z nenavadnim razmišljanjem in obnašanjem spravlja v zadrego svojo okolico. Tako avtor na duhovit in ironičen način razkrinkava človeško pritlehnost, nesmiselnost paragrafov in tolmun birokracije. Spretno vpleta vprašanja o življenju, o smislu, sreči in drugem spolu. Odgovori so milo rečeno nenavadni, a prežeti z zdravim, pogosto tudi črnim, humorjem: “Kdo je tu pravzaprav nor?”

»Tu Heikkinen iz Nilsiäja, zdravo, pri nas imamo nekakšnega čudaka… S seboj ima udomačenega zajca, je novinar, po telefonu so ga ovadili, češ da je kršil zasebno posest in mir, na silo je hotel čez noč v neko hišo… ja, pa šest tisočakov ima v denarnici. Kljub temu ni videti pritisnjen, ne sprašujem zaradi tega, ne vem le, kaj naj naredimo z njim, ker bi rad odšel… lahko tudi napišemo… pravi, da ni nikamor posebej namenjen, le razgledujeta se naokrog z zajcem. Ni pijan, trezen je videti. Ja. Če pride do kakšnih izgredov… a tako… no, potem ga je pa treba… no, hvala za zdaj, tu dežuje, že ves dan pada, no adijo.« (str. 33-34)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zajčje leto.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 121
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 12
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 36