Tuleči mlinar

Žanrhumoristični roman, satirični roman, družbenokritični roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2003
Založba
Prevod Jelka Ovaska
Ključne besede Narava, Komično, Preživetje v naravi, Družbena izključenost, Socialna izključenost, Norost, Mlini, Svobodomiselnost
Število strani

214

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tudi nenavadni junak, tuleči mlinar, je nastal v posmeh človeškim paragrafom. Kot pravijo pri Mladini, »gre za himno izobčencev brez zločina; ti si igrivost življenja umislijo zunaj okvirov družbenega reda«. Glavni junak je v nenehnem konfliktu z vaškimi veljaki, ker tuli in zavija kot volk, ko je kdorkoli žalosten, tudi sredi noči. Seveda ga to spravi v težave, nenehen beg in skrivanje po podeželju. Zaradi finske prostranosti in širnih gozdov je še iz časov 2. svetovne vojne to znano kot relativno enostavno, če imaš koga, ki je pripravljen pomagati. Smešni, včasih turobni pa hudomušni in trpki pripetljaji nas popeljejo v nenavadni svet drugačnosti in svobodnega razmišljanja na osnovi genialnega smisla za humor.

Z vsem truščem in hruščem je mlinar kolesaril po vasi. Skoraj pri vsaki hiši se je ustavil, prebujal speče vaščane, jih pozdravljal, ogovarjal, prepeval, tulil, loputal z vrati in brcal v stene. Po vsej vasi se ga je slišalo. Psi so besno lajali, ženske so v strahu tarnale, župnik pa se je križal.
Razjarjeni kmetje so telefonirali inšpektorju Jaatili. Nekdo mora nemudoma priti v imenu zakona in umiriti mlinarja. Ravno takrat je Huttunen prikolesaril tudi do inšpektorjeve hiše, stekel po stopnicah navzgor in brcnil v vrata. Jaatila mu je odprl. (str. 61)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tuleči mlinar.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 31

Morda vam bo všeč tudi