Nerodni angel varuh

Žanrdružbeni roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Julija Potrč Šavli
Ključne besede Angeli, Humor
Število strani

189

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko že kaže, da bo šlo vse k hudiču …

Arto Paasilinna (1942–2018), dolgoletni finski novinar, je pri triintridesetih letih opustil novinarski poklic in začel pisati uspešnice. Najbolj poznan je po romanu Zajčje leto, po njem pa so posneli tudi film. Njegove knjige odlikuje lahkoten pripovedni tok in nezgrešljivi humor, s katerim opisuje prigode svojih nenavadnih junakov. Za svoja dela je prejel več finskih in mednarodnih literarnih nagrad. Je eden najbolj priljubljenih in prevajanih finskih pisateljev pri nas. V knjigi Nerodni angel varuh opisuje nebeške podvige glavnega junaka, angela pripravnika Sula Auvinena. Sulo je kot učitelj verstva v svojem življenju rad pomagal drugim in jih ščitil, zato si je sedaj močno želel postati angel varuh. Ko je v raju opravil usposabljanje, so mu dodelili prvo nalogo. Ker se je že za čas življenja izkazal kot precejšna neroda, so mu poiskali karseda nezahtevnega varovanca, brezskrbnega štiridesetletnika Aara Korhonena. Sulu se zdi naloga mačji kašelj, vendar pa se nebeško varovanje izkaže za zelo težko službo. Naenkrat gre Aaru vse narobe …

Glej tudi:

Na koru se je pojavil mlad angel, poslovni administrator in začel naštevati, kaj vse je Sulo Auvinen ušpičil: njegov varovanec je bil v kratkem pomladnem obdobju udeležen v več nesrečah, utrpel je tri pretrese možganov zapored, znašel se je pod drobnogledom zemeljskih preiskovalcev, nabralo se mu je več žensk, vse to v zelo kratkem času. Da ne omenjamo popolnoma razbitega mrliškega avta, krvavega prtljažnika drugega mrliškega avta, na pol mrtve mladenke in njene operacije glave … (str. 97)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nerodni angel varuh.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6