Zadnje izpovedi

Žanresej, spomini
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Jernej Šček
Ključne besede Življenje, Gore, Narava, Prebivalstvo
Število strani

153

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Le redki znajo živeti tako dobro, kot govorijo in pišejo."

Mauro Corona je kipar in alpinist. Mauro Corona je tudi pisatelj in estet. A Mauro Corona je ob vsem naštetem predvsem gorjan. Torej človek, ki iz življenja in okolja, ki ju opisuje, tudi neposredno izhaja in ju pozna do obisti in ki življenje gorjana živi še sedaj. Njegovo knjigo Zadnje izpovedi, pa tudi večino ostalih njegovih knjižnih del, to močno zaznamuje, a vendar se avtor ne omejuje zgolj na te gabarite. Suvereno jih prestopa, a se še bolj suvereno vedno znova vrača. S seboj prinaša nove poglede na gorjansko življenje in išče nove rešitve za nastalo situacijo, ki je vse prej kot rožnata. Mauro Corona je v svojih besedilih nemalokrat tudi filozof, ki bralca uči skromnosti in ponižnosti, in mu sporoča, da sreče ne gre iskati v materialnih dobrinah, katerih naj ima človek zgolj toliko, da mu omogočijo normalno preživetje. Mauro Corona ni asket. Ne odreka se užitkom. Našel jih je v plezanju, kiparjenju in pisanju, ne pa v avtomobilih, jahtah in nepremičninah. In tudi o tem pripoveduje v Zadnjih izpovedih, pa tudi o tragediji na reki Vajont, ki je v nekaj minutah z obličja sveta izbrisala nekaj naselij in skorajda 2000 nesrečnih človeških življenj in katere posledice okolje in prebivalstvo močno občutita še danes. Zadnje izpovedi Maura Corone je dobra knjiga, ki daje bralcu še kako misliti in bi si zaslužila (še) več njih. Zelo priporočam!

Glej tudi:

Človek je družbeno bitje, ustvarjeno za sobivanje, zato potrebuje pravila, zakone, sicer tvega anarhijo in barbarizem. Toda za božjo voljo, varujte si hrbet pred zakonito oblastjo. Nekaterih v oblast preoblečenih nadutežev prav ne trpim. Brez avtoritete ne gre, a naj bo kakor tehtnica le orodje, sredstvo in ne cilj, zadnja postaja pohlepnih in ošabnih. Za delovanje v prid ljudem in družbi se je treba otresti ideologij. (str. 104)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zadnje izpovedi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 0