Dolg sprehod do zaliva

Žanrdnevnik, esej
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Anja Radaljac
Ključne besede Pohodništvo, Raziskovanje, Narava, Rastlinstvo, Potovanja
Število strani

222

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

In svet vendarle ni bil ustvarjen za srečo enega

Okolje se spreminja in človekovega vpliva na to ne moremo zanikati, pa čeprav se nekateri močno trudijo. John Muir velja za očeta naravnih parkov in posledično vseh varovanih območij narave, s pomočjo katerih želimo ohraniti določene habitate čim bolj neokrnjene. Prav njemu in njegovim somišljenikom se moramo zahvaliti, da določene živalske in rastlinske vrste še niso izumrle in da obstaja celo verjetnost, da bodo preživele izkoriščevalsko naravnanega in na piedestal stvarstva (samo)postavljenega človeka. Tudi teh vprašanj se na dolgi poti iz Illinoisa proti Floridi in Kubi v svoji knjigi Dolg sprehod do zaliva dotika John Muir in na njih odgovarja s ponižnostjo človeka, ki se zaveda čudeža življenja in (ne)pomembnosti človeške prisotnosti v njem. Zatorej ne čudi, da je vsebina knjige prvenstveno namenjena predvsem naravi, rastlinstvu in živalstvu, in da človek v njej igra postransko vlogo. Dolg sprehod do zaliva je po obliki zapisa dnevnik, po žanru pa morda celo neke vrste potopis, ki pa svojega fokusa ne usmerja v spektakularne stvaritve narave in človeka, temveč išče svoje zadovoljstvo v majhnih, pretežno botaničnih odkritjih, ki tešijo Muirjevo znanstveno podprto radovednost.
Zanimivo branje, ki opozarja na naš površinski in nespoštljiv odnos do narave in ki bo ekološko naravnanega bralca utrdilo v ponižnosti v odnosu do le-te, morda pa do spremembe v razmišljanju pripravilo tudi koga, ki je do sedaj ni občutil toliko intimno in intenzivno.

Glej tudi:

“Ves dan sem hodil prek majhnih, vzporedno ležečih dolin, ki so rezale površje široke doline. Videti je, da so te zareze bržkone nastale s pritiskom s strani, da so rodovitne, in nekatere so prav lepo oblikovane, četudi je vojna nad vsem pustila svoj pečat. Zdi se, da poti nikoli ne vodijo k nekemu gotovemu cilju, temveč vandrajo, kot bi bile izgubljene.” (str. 48-49)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dolg sprehod do zaliva.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3