Modrost Indijancev

Žanraforizmi, govor, pesem, pismo
NarodnostKnjiževnost različnih narodov, književnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Antologije, Indijanci, Modrost, Narava, Severna amerika, Vzgoja, Življenjska modrost
Število strani

61

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Drobna knjižica z veliko modrosti

V knjigi so zbrane pesmi, aforizmi, pregovori, spomini, razmišljanja, govori, pisma, kratka proza. V poglavjih Sveta narava, Vzgoja, Umiranje in smrt, Rdeči in beli človek, Vojna in mir, Zakoni in Sporočilo poglavarja spoznamo duhovnost ameriških staroselcev, tesno povezanost z naravo, občutek svobode, ljubezen do vsega ustvarjenega, ki so čisto nasprotje pohlepnosti belega človeka. Iz njihovega načina doživljanja sveta bi se lahko marsikaj naučili tudi – ali predvsem – danes. Drobna knjižica z veliko modrosti. “Da bi povedali resnico, ne potrebujemo veliko besed”, pravijo. In še: “Kako prefinjen mora biti jezik belca, saj lahko z njim doseže, da je pravilno videti napačno, napačno pa pravilno.”

Predgovor / Damir Krivdić: str. 7-8.

“Beli ljudje bodo izginili, morda celo prej kot druga plemena. Le oskrunjajte si posteljo, v kateri spite, in nekega dne se boste zadušili v lastnih iztrebkih. Ko boste izginjali, boste plameneli v ognju Boga, ki vas je privedel sem na to zemljo in ki vam je iz le njemu poznanega razloga dopustil, da vladate tej zemlji in rdečemu človeku.” (str. 59)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Modrost Indijancev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 101
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja

Jerzy Franczak

NN