Heute nicht : Gedichte = Danes ne : pesmi

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKlagenfurt = Celovec, 2009
Založba
Ključne besede Trenutek
Število strani

135

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ne vem, kaj se dogaja. Pa ne, da že odhajam? Besed ne najdem. Tistih mojih, tistih pravih. Brez njih ne morem oditi."

Maruša Krese je rojena v Ljubljani in je za svoj humanitarni angažma v vojni v Bosni leta 1997 prejela križ za zasluge Zvezne republike Nemčije. Od l. 2005 do l. 2006 je bila pisateljica mesta Graz. Leta 2008 je dobila v Sloveniji nagrado Fabula za najboljšo kratko prozo zadnjih dveh let za knjigo Vsi moji božiči. Po študiju literarnih ved, umetnostne zgodovine in psihoterapije v Sloveniji, ZDA, Veliki Britaniji in na Nizozemskem je delala kot psihoterapevtka v Ljubljani, Londonu in Tübingenu. Od leta 1981 je živela v Nemčiji, od 1990 naprej pa kot svobodna novinarka in pisateljica z različnimi bivališči v Berlinu, Ljubljani, Sarajevu in Grazu. Njeno delo obsega poleg radijskih iger, featurejev in esejev številne knjižne objave, med njimi sedem pesniških zbirk, štiri so izšle pri založbi Drava v Celovcu. Bila je poročena s pesnikom Tomažem Šalamunom, ki ji je posvetil pesniško zbirko Romanje za Maruško (1971). V skupnem življenju sta se jima rodila dva otroka. Pričujoča pesniška zbirka je dvojezična, v slovenščini in v nemščini. Govori o ženski v črnem. Ki teče iz majhnega mesta v veliko. Ki prosi tišine. Ki si na soncu greje dušo. V življenju, ki zna biti nevoščljivo in samotno. Lirična, spevna, trenutna. Od tu do tam. Lirični jaz je poln nemira in nezmožnosti obstanka, prodaja dušo za led iz tujine in piše pesmi ob špagetih in pesmi ne jemlje resno, “ker ji je življenje predragoceno, da bi ga zavila v zlate laži.”

V vašem peklu / človek sreča normalne ljudi, / v vašem peklu / se ve, kje kdo stoji, / v vašem peklu / se gleda naravnost v oči, / v vašem peklu / se od srca objame, / v vašem peklu spoznaš, / da je črno črno in belo belo, / v vašem peklu se rokuje po človeško, / življenje nežno objema življenje, / v vašem peklu je bog / življenje resnice / prepustil nevihti. (str. 26)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Heute nicht : Gedichte = Danes ne : pesmi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja