Razvejenje

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Andrej E. Skubic
Ključne besede Semenska banka, Lesna industrija, Družina, Drevesa, Prijateljstvo, Ekološka zavest, Psihološki portret okoljevarstvenika, Umetna inteligenca, Pogozdovanje
Število strani

735

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

24-25 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»Drevo je prehod med zemljo in nebom« str. 85

Avtor poleg spretnosti besed in tkanja fiktivne zgodbe premore tudi bogato znanje s področja naravoslovja. Tako me je na marsikateri strani obsežne knjige očaral s podobami skoraj nepredstavljive veličastnosti številnih drevesnih vrst, njihove medsebojne povezanosti, celo zmožnosti komunikacije in solidarnosti. Struktura romana Razvejenje je razvejana kot drevo. Obsega štiri poglavja, ki so naslovljena po drevesnih delih: Korenine, Deblo, Krošnja in Semena. Korenine so kolaž devetih ločenih življenskih zgodb, nekatere od njih so že prek življenja prednikov v tesnem odnosu z drevesi. Hkrati je prvo poglavje dober portret severnoameriške družbe v zadnjih stotih letih. V Deblu se poti glavnih likov začnejo prepletati med seboj, ko se ti vpletejo v skupno delovanje, v boj za ohranjanje čudeža biotske raznovrstnosti. Čas dogajanja so zdaj zadnja desetletja, ko pohlep kapitalskih dobičkov podprt z državnimi inštitucijami neusmiljeno uničuje večstoletne drevesne velikane. Njihovi zaščitniki, sicer pacifistični »drevesni aktivisti«, se v svoji nemoči zatekajo v nasilne akcije. V delu Krošnja so življenja predstavljene skupine ljudi spet bolj ali manj ločena, še vedno pa tesno povezana s spoznanjem, da več milijonov let trajajoča evolucija ni ustvarila sveta takšnega kot je samo zato, da bi bil uporaben za človeka. In da je konec koncev spoštljiv odnos do okolja naša edina možnost za preživetje. Poglavje Semena odpira upanje, da je v človeštvo vendarle zasejana pot naprej. Aktualno ekološko branje poimenovano s skovanko »podnebna fikcija«, vendar brez moraliziranja, pritegne s pestrostjo tako kot sprehod skozi gozd. Roman je leta 2019 prejel Pulitzerjevo nagrado za leposlovje.

»Dejanja, pri katerih skozi leta zasači douglazije, jo polni z radostjo. Če se stranske korenine dveh douglazij pod zemljo zaletijo, se spojijo. Skozi te samocepljene vozle drevesi združita svoja ožilna sistema in postaneta eno. Njena drevesa, pod zemljo omrežena z neštetimi kilometri živih glivičnih nitk, druga drugo hranijo in zdravijo, ohranjajo svoje mlade in bolne pri življenju, kopičijo vire in metabolite v skupnostnih skladiščih … Še leta bo trajalo, preden se izriše slika. Pojavila se bodo odkritja, neverjetne resnice, ki jih bo potrjevala rastoča svetovna mreža raziskovalcev v Kanadi, Evropi, Aziji, veselo izmenjujoča si podatke po vse hitrejših in vse boljših kanalih. Njena drevesa so daleč bolj družabna, kot si je celo Patricia lahko predstavljala. Nobenih posameznikov ni. Celo samostojnih vrst ni. Vse v gozdu je gozd. Konkurence ni mogoče ločiti od brezkončnih odtenkov sodelovanja.« (str. 214)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Razvejenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 43
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi