Ukulele jam

Žanravtobiografski roman, družbeni roman, vojni roman
Narodnostdanska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2015
Založba
Prevod Damijan Šinigoj
Ključne besede Begunci, Vojna, Fantje, Odraščanje
Število strani

381

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Miki se ničesar na svetu ni tako veselil kot poletja 1992. Končal bi osemletko in se vpisal na gimnazijo, brat Neno bi dokončal fakulteto in se vrnil domov. Oče naj bi šel v zaslužen pokoj. Kot pika na i pa mu je Neno obljubil, da ga nauči voziti avtomobil. A potem so prišli Srbi z lopatami, opremo in puškami. Vkopali so se vzdolž nasipa in reke in začeli streljati na drugo, bošnjaško stran. Miki je lahko do frontne črte vrgel kamen. Mikijeva bošnjaška vas se je znašla globoko v srbskem ozemlju. Kaj kmalu je bila zadeta tudi sosedova hiša. Miki in njegova družina so postali begunci. Miki, oče in mati so se nastanili v begunskem centru na hrvaški obali, starejši brat Neno pa je pristal v srbskem ujetništvu. V Centru v Majbulah oče in mati nemočno vijeta roke in poslušata novice po radiu. Miki pa si kljub nemogoči situaciji želi življenja, kot si ga je predstavljal pred izbruhom vojne. Večina drugih je pobegnila, takoj ko se je začelo streljanje, oni so imeli čas vzeti leviske. Mikiju preostanejo le cunje iz Rdečega križa. V uteho mu je predvsem glasba, ki jo je poslušal njegov oboževani brat. Najde si tudi prijatelje in prve poletne simpatije. Ko nastopi jesen, čas za v šolo, spozna, da je tretjerazredni državljan. Nima hrvaškega državljanstva in ne denarja za vpis v šolo. Žarek upanja na Mikijevo družino posije poleti 1994. Zgodba temelji na osebnih izkušnjah avtorja, ki je iz mladega begunca postal cenjen danski pisatelj.

Zbujal sem se in premetaval po postelji, čvrsto odločen, da si bom naslednjič, ko bo stari začel premikati črno radijsko lestvico in iskati valove, polne številk ubitih in izginulih, ranjenih ter posiljenih, pregnanih ali preganjanih, s prsti zatisnil ušesa. To sem enkrat ali dvakrat tudi napravil, a ni dosti pomagalo. Povsem anatomsko je omejeno, kako globoko si človek lahko zarine prst v uho. Ne glede na to, kako malo želiš slišati, vseeno slišiš. Ne glede na to, kako malo želiš čutiti, vseeno čutiš. Ne glede na to, da smo se izogibali TV – dvorane in umikali poglede z vsega, kar je bilo grdo in ogabno, grdo in ogabno ni umikalo pogledov z nas. Približevalo se nam je postopoma, z rastočo močjo slike in zvoka. Najbolj silovite pesmi Metallice so nenadoma zvenele slabotno in krhko, kakor da bi bile zaigrane na harfi ali ukuleli, obkrožene z nešteto tub in trobent.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ukulele jam.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 12
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10