Lišček

4,4
(12)
Žanrdružbeni roman, filozofski roman, kriminalni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Uroš Kalčič
Ključne besede Kriminaliteta, Odraščanje, Prevare, Slikarji, Terorizem, Umetnost
Število strani

877

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

29-30 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Včasih moraš izgubiti, da dobiš

Ali lahko vedno vplivamo na dejanja, ki nas usodno zaznamujejo? V katero smer bi zavila naša življenjska pot, če bi v nekih bistvenih trenutkih v preteklosti odreagirali drugače? Ali smo v resnici sami svoje sreče kovači? S temi temeljnimi vprašanji, s katerimi se v vsakdanjem življenju srečujemo tudi sleherniki, se v svojem monumentalnem in s Pulitzerjem nagrajenem romanu spopada sodobna ameriška romanopiska Donna Tartt, ki se je slovenski bralni javnosti prikupila že z romanom Skrivna zgodovina. Tarttova se tokrat prelevi v kožo najstnika, ki v nekem usodnem trenutku ostane brez matere, zaradi česar se njegovo normalno najstniško življenje v hipu spremeni v nekakšen divji rodeo, ki ne popusti do samega konca precej obsežnega romana. Avtorica ne skuša moralizirati, saj je dovolj distancirana od samega dogajanja in od protagonistovih dejanj, ki ga, čeprav jih skuša večkrat normalizirati in popraviti, nezadržno vlečejo k tragičnemu koncu, ki pa vseeno ni nujno neizbežen, če mu bo le dano preživeti tisto najbolj kritično življenjsko obdobje, ki sta ga tako usodno zaznamovala materina smrt in pa Lišček, slika nizozemskega slikarja Carela Fabritiusa.
In tako je Lišček ob tem, da je roman o izgubi in odraščanju, tudi roman o sliki in umetnosti, pa tudi roman o ljubezni in prijateljstvu in verjetno še o čem. V vsakem primeru pa gre za delo, ki ga je navkljub precejšnjem obsegu nujno prebrati. Za literarne sladokusce!

“»Nič te ni videti, Theo,« je rekla Susanna, moja svetovalka (samo krstna imena, prosim, tu smo sami prijatelji!), »zunajšolske dejavnosti so tisto, kar povezuje naše dijake v urbanem kampusu. Še zlasti naše mlajše dijake. Tako lahko se je izgubiti.«
»Ja …« Imela je prav: v šoli je bilo samotno. Osemnajstletniki in devetnajstletniki se niso družili z mlajšimi, in čeprav je bilo veliko sošolcev moje starosti in mlajših (celo neki trličast dvanajstletnik, o katerem se je šušljalo, da ima IQ 260), so bila njihova življenja tako kloštrska in njihova zanimanja tako bedasta in meni tuja, da se mi je zdelo, kot da bi govorili kak izgubljen srednjeveški jezik, ki sem ga jaz pozabil. Živeli so doma pri starših; njihova poglavitna skrb je veljala rečem, kot so ocene pa italijanščina na tujem in poletni staži pri Združenih narodih; ponoreli so, če si prižgal cigareto vpričo njih; bili so resni, dobromisleči, nepoškodovani in niso imeli pojma o ničemer. Glede na to, koliko sem imel skupnega z njimi, bi se šel lahko mirno družit tudi z osemletniki tja dol v PS 41.” (str. 470)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lišček.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 135
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 33
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 26

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja