Pomen hiše : roman o odraščanju

Žanrdružbeni roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaVnanje Gorice, 2015
Založba
Ključne besede Spomini, Odnosi med spoloma, Odraščanje, Družinski odnosi, Alkoholizem, Matere in hčere, Samospoznavanje
Število strani

213

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Izpoved, ki vas lahko privede do (ne vedno prijetnega) samoizpraševanja

V gostišču, nekdaj samostanu, pripovedovalka “prešprica” glavnino dolgočasne večdnevne konference. Skrita za zidovi večnosti se, daleč od hčerke in vsakodnevnih skrbi, vse bolj prepušča intimnim, surovo iskrenim spominom lastnega otroštva, ki ga je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, torej še za časa socialistične Jugoslavije, preživljala v odročni, po opisu sodeč mrakobni sloveski vasici. V izobilju časa se tu v nizih prostorsko in časovno nepovezanih, pogosto že zamegljenih in ciklično ponavljajočih se fragmentov preteklosti odkrito sooča s težo lastnega odraščanja, zaznamovanega z revščino, občutki krivde in nevrednosti, predvsem pa s pomanjkanjem topline, sprejetosti in ljubezni lastnih staršev. Alenka Jensterle-Doležal je v letu 2017 prejela prestižno literarno nagrado MIRA.

Prispeval(a): Luana Malec, Knjižnica Koper

“V meni sta se borila nestrpnost in pričakovanje in vedno je zmagala nestrpnost. Oditi proč, premagati prostor, odpotovati, srečati nove ljudi, samo ne več čakati. Leta in leta sem preživela ob svoji mami, ki je name prenašala svoje nezadovoljstvo nad ločitvijo in svojo brezupno situacijo, bila zaprta v vasi, ujeta v svetu groženj in prepovedi. Moje otroštvo je bilo čakanje na avtobusni in železniški postaji, da odidem proč. Zato tudi kasneje nobena zaljubljenost ni bila dovolj močna, da bi me obdržala v čakanju.” (str. 49-50)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pomen hiše : roman o odraščanju.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi