Dnevi Nevade

Žanravtobiografski roman, dnevnik
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Marjeta Drobnič
Ključne besede Spomini, Družinski odnosi, Potovanja, Baskovščina
Število strani

467

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Sedanjost, ki se je odvrtela že v preteklosti

Pisatelj, katerega psevdonim je Bernardo Atxaga, pravo ime pa Joseb Irazu Garmendia, nam že vrsto let streže z romani prav posebne vrednosti. Cenjeni so zaradi tematike, ki jo odkriva, zaradi vpogleda v življenje Baskov, zaradi tekočega pripovedovanja in vrhunskega jezika. S široko razgledanostjo in poznavanjem zgodovine, politike in vsega, kar je v ljudeh človeškega – bolj ali manj -, nas pritegne tudi v tokratnem romanu, ki je pravzaprav dnevnik. Pisatelj potuje skupaj z družino v Združene države Amerike. Tam je na univerzi v Renu žena dobila delo, raziskuje namreč sledi baskovskih priselitev. Obe hčerki, Izaskun in Sara, obiskujeta ameriško šolo, pisatelj sam pa poleg tega, da skrbi za družino, raziskuje okolico in občutja zapisuje v dnevnik. V njem se vrstijo spomini na očeta, mater, brata, na dragega prijatelja L. in mnoge ljudi, ki so zaznamovali njegovo družino ali njega samega v Baskiji in se dopolnjujejo z dogodki, ki se odvijajo v Renu in na potovanju po Nevadi in okoliških državah. Krog prijateljev, ki se ustvari v Renu, je zanimiv in osebnostno tako raznolik, da je že vpogled v njihove osebnosti prav navdušujoč. Navdušenje se razširi še s pripovedovanjem o dogodkih, kot so življenje baskovskega boksarja, izginotje podiralca rekordov sredi puščave, potovanje v San Francisco, na katerem gorovje Sierra Nevada povzroči tišino v avtu. Tudi takih, ki so neprijetni, ne manjka, kot je na primer tisti, v katerem nastopa posiljevalec mladih deklet. Poleg plastičnih pajkov in plastičnih obešencev obstajajo tudi resnične pošasti. In vedno so nekje za vogalom spomini različnih vonjav. Vse to, in še mnogo več, je Amerika, talilni lonec, kjer nekatere sestavine ostajajo kljub vsemu cele. Tako kot Baski, ki bodo vedno vedeli, da to so. In bodo Baski za vedno tudi ostali.

Glej tudi:

“Pomislil sem – le za hip, kot sem povedal -, da je tisto podoba mojega življenja in da bi h konjem, ali namesto njih, zlahka postavil človeška bitja: ženska, ki je brala Reader`s Digest, mož, ki se je v bolnišnici počutil kot opica v kletki, José Francisco, Didi, Adrián. L., jaz sam, Ángela, Izaskun, Sara … Krog, dva tri, štiri in tako vse dotlej, dokler se vrtiljak ne bo ustavil. A kje je središče? Kje os, okrog katere se vse vrti?
Divja konja sta še naprej mirno stala in strmela vame. Odprl sem okno chevroleta avalancha, in ju nagovoril, kot bi bila zbor, tako kot je mati Joséja Francisca, moja teta, nagovarjala tiste, ki so sedli v njeno kuhinjo:
“Povejta mi, konja. Okrog katere osi se vrtimo? Kaj daje našemu življenju red, enotnost?”
“Tišina, prosim,” je rekel Dennis.” (str. 381, 382)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dnevi Nevade.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja