Žanrdružbeni roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Ključne besede Odnosi, Dekleta, Družina, Odraščanje
Število strani

450

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

15-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ali je ljubezen staršev res brezmejna?

Jörgen Hofmeester vse življenje boleče varčuje, da bi hčerkama Ibi in Tirzi omogočil brezskrbno življenje. V zgornjem nadstropju ima zato podnajemnike in denar od najemnin pridno vlaga v banko v tujini. 11. september mu odnese vse prihranke in na banki pravzaprav ne znajo pojasniti kam je njegov denar izginil. Tudi njegova žena, umetnica, večkrat brez pojasnila zapusti družino za par dni, mesecev in celo let. Starejša hči Ibi očeta na pragu svoje polnoletnosti zapusti in v Franciji odpre penzion. V službi mu dve leti pred upokojitvijo povedo, da ga ne potrebujejo več.
Jörgnu ostane le še mlajša hči Tirza. Tirza postane središče njegovega sveta. Tirza je, kot večkrat sam poudari, izjemno nadarjena. Vendar Tirzo začne očetova ljubezen dušiti. Spopade se z anoreksijo. Za premagovanje bolezni jo oče seveda odpelje v najboljši sanatorij. Ko Tirza maturira, se odloči, da bo s fantom odšla za pol leta v Afriko. Oče ji priredi velikansko zabavo in pospremi Tirzo in njenega fanta na letalo. Ker se Tirza ne javi 14 dni, gre oče za njo.

Glej tudi:

“Ti”, je vztrajala, “ti si zastrupil tega otroka. Niti za trenutek je nisi pustil pri miru. Niti trenutka ni imela miru. Kadar ji ni bilo treba na čelo, je morala na plavanje, kadar ji ni bilo treba na plavanje, je morala poslušati, ko si ji bral iz bog ve katere knjige iz ruske knjižnice, kadar ji ni bilo treba poslušati, je morala s tabo po vino. Ti si jo uničil, kot si poskusil uničiti Ibi, a Ibi je bila, hvala bogu, zate premočna. Tirza pa ne. Za Tirzo je vse, kar rečeš ti, sveta resnica, Tirza te poveličuje in ti ji to z veseljem dopuščaš. Zdi se ti prekrasno, da si za nekoga vendarle bog.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tirza.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 73
Komentarji: 0
Število ocen: 25
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 26

Dela avtorja