35 kalorij brez sladkorja

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaMedvode, 2023
Založba
Prevod Klarisa Jovanović
Ključne besede Prehranjevalne motnje, Anoreksija, Prijateljstvo, Družinski odnosi, Duševne motnje, Dekleta
Število strani

138

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zmaj v duši in želodcu!

Uveljavljena srbska avtorica Jasminka Petrović je napisala mladinski roman z naslovom 35 kalorij brez sladkorja, v katerem razgrne svet dveh prijateljic. Jovana in Tara preživljata zimske počitnice na podeželju v Grocki pri Jovanini teti, stricu in bratrancema. Tara ni zadovoljna s svojim izgledom, vedno se ji zdi, da je predebela in da ne bo izpolnila tega, kar od nje pričakujeta starša. Vsi so presenečeni nad Tarinim zmrdovanjem glede hrane. Vesela in navihana Jovana jo tako spoznava z nove plati, čeprav je malce bolj okrogla, je s svojim videzom zadovoljna, celo pošali se na svoj račun, prav tako stresa šale iz rokava tudi teta. Jovanini preprosti in dobrosrčni sorodniki prepoznajo stisko dekleta, ki sredi noči pohajkuje ob mrzli Donavi in se bojuje z »zmajem« v želodcu.
Pisateljica v to osnovno zgodbo vgradi še eno, zgodbo dveh sester: starejša trpi za anoreksijo, skupaj prebirata zgodbo o Tari, torej pričujočo knjigo. Mladinski problemski roman temelji na študiji resničnih pričevanj, avtorica se je temeljito poglobila v strokovno literaturo s problematiko anoreksije, se dejavno vključila v nekatere mladinske projekte za ozaveščanje o prehranskih motnjah. Objemi, smeh, jeza, solze so povsem običajen del življenja, stremljenje k nedosegljivi popolnosti pa to vseeno ni.

V oči so ji privrele solze. Na lepem jo je po hrbtu zmrazilo. Začela se je tresti. počutila se je osamljeno in zapuščeno. Zdaj nima več niti Jovane. Nikogar nima. Zdaj je čisto sama. Prijateljici se je hotela opravičiti, vendar za to nima moči. Zdelo se ji je, da se bo zgrudila, če bo izustila en sam glas, kaj šele besedo. Stiskala je ustnice in poskušala zadržati solze. Zazdelo se ji je, da Donava nezadržno tone v meglo. Zobe je vedno močneje zabadala v ustnice. Tako močno, da so zakrvavele. Solze so se ji ulile po licih kot narasla pomladna reka, ki zapusti strugo in preplavi bregove. (str. 47)

Citati

(1)
Knjigožerka

"Sinoči sva se zmenili, da se od danes drživa diete, in to najstrožje. Si pozabila?"
"Ne nameravam upoštevati nobene diete, stroge pa še zlasti ne. In mislim, da je čas, da se vrneva domov. Teta nama bo za zajtrk skuhala polento s sirom. Koliko kalorij to znese?" je ironično vprašala Jovana.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 70
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi