Tanek led: tretji primer inšpektorja Vrenka

Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Ključne besede Umori, Kriminalistične preiskave, Kriminalna psihologija, Profesorji, Gimnazije
Število strani

237

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj pa, če ... ?

Tretji primer, ki ga razrešuje višji kriminalistični inšpektor Vrenko s svojo ekipo, se začne s predzgodbo. Na novoletni zabavi kolektiva gimnazije se ena izmed profesoric za trenutek spozabi s sodelavcem. Še isti večer jo drugi sodelavec posili. Bralec je v hipu postavljen v središče temačnega dogajanja, ki svoje nadaljevanje dobi dve leti kasneje v idiličnem penzionu na Pohorju. Zgodi se prometna nesreča, v kateri ena oseba umre. Je bil res zgolj slučaj? Martin Vrenko, njegov natančni in dosledni pomočnik Marko Breznik in višja kriminalistka Ivana se dogodka lotijo z vso resnostjo. Toda nova umora jih zmedeta in zavedeta. Osumljencev je veliko, kot se za dobro kriminalko pač spodobi. Ob tem se v dogajanje nevede zapleteta še mladoletni zlikovec in njegova mama, ki znata delovati z roko v roki. Sledi zato vodijo v eno smer, dokler Vrenko s svojo pronicljivostjo in psihološkim znanjem, ter s pomočjo povsem nedolžnega namiga ne ugotovi, da je zašel. Ko zadevo obrne na glavo, razkrije storilca z na videz najmočnejšim alibijem. Roman se konča s podrobno psihološko analizo osebe, ki je sposobna zagrešiti zločin in okoliščin, ki so temu dejanju botrovale. Kdor je spremljal televizijsko nadaljevanko in še ni bral romanov, naj jih kar prebere, saj je znano, da se v filmu marsikatera podrobnost rada izgubi. Seveda pa nikakor ni nujno branje zgolj zaradi nadaljevanke, zaradi katere so prve tri primere inšpektorja Vrenka knjižno ponatisnili pri založbi Pivec.

Ivana Premk in Marko Breznik sta svojega nadrejenega, na trenutke čudaškega višjega kriminalističnega inšpektorja Martina Vrenka, poznala že precej časa, zato sta zagotovo vedela, da nima epilepsije. Niti tiste nežnejše oblike, imenovane petit mal, ki človeku ne speni ust in ga ne meče po tleh, ampak povzroči le, da postane ob napadu za trenutek odsoten, kot da bi se nekam zagledal, spominska luknja po napadu pa je tako majhna, da se je revež večinoma sploh ne zaveda. Ne, Martin Vrenko je moral nekaj uvideti. Nekaj v zvezi s primerom, ki jih muči. Nekaj v povezavi z zadnjo pripombo, z Breznikovo izjavo, da je lahko tudi ravno obratno. Na nekaj so gledali narobe. Nekaj so si razlagali narobe oziroma videli kot v ogledalu, kot varljivo zrcalno podobo. Ki vedno laže. Če pred ogledalom dvigneš desno roko, je pomislil Marko Breznik, podoba v ogledalu dvigne levo. Če pomežikneš z levim očesom, ti odzdravi z desnim.

Str. 182

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tanek led: tretji primer inšpektorja Vrenka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 12