Miloš

Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2013
Založba
Ključne besede Homoseksualnost, Mariborčani, Prostitucija, Umori
Število strani

447

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Umor ali Cilj opravičuje sredstva

Avgust Demšar (Tomaž Zupančič), mariborski pisatelj detektivskih zgodb, je z romanom Miloš presenetil z novim glavnim likom, inšpektorjem Milošem. Ta je, v primerjavi s prejšnjim protagonistom Vrenkom, še bolj simpatičen, saj nikakor ni popoln. Kadar tako nanese, mirno uporabi moč svojih pesti. Je v ločitvenem postopku in laže!
Maribor se sooči z umorom mladega Italijana, za katerega novi inšpektor Miloš ter njegov sodelavec Drago ugotovita, da je bil homoseksualec. Gre za zločin iz strasti? Morda iz nestrpnosti do drugače spolno usmerjenih? Seveda ne ostane zgolj pri tem umoru. Niti pri samomoru mladega fanta. Kako reševati primer trezno, povsem neobremenjen predsodkov? Napetost romana se stopnjuje do razgaljenja družbenih vrednot. Je sploh še kaj svetega?

Glej tudi:

»In še: Z Niko je lahko delati, čeprav je lezbijka. Drago je hecen: ženske, ki se lizarijo, ga sploh ne motijo, celo vzburjajo ga, moških, ki se onegavijo, pa organsko ne prenese. Verjetno ni edini, zanesljivo pa enako kot drugi tudi on ne dojame, da njegova homofobija tiči globoko v njem samem in nima nobene zveze z zunanjim svetom. Moral bi v bistvu sovražiti samega sebe.« (str. 189)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Miloš.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 17

Morda vam bo všeč tudi