Pohorska transverzala : politična kriminalka

Žanrdetektivski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2016
Založba
Ključne besede Umori, Ljubosumje, Politiki, Kriminalistika, Mariborčani
Število strani

326

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nadebudnega politika obtožijo treh umorov. Vsi so se zgodili v dveh tednih po praznovanju obletnice mature. Ker vse sledi kažejo nanj, pristane v zaporu. Skupina kriminalistov po podrobnem preiskovanju okoliščin – političnih, družbenih, osebnih – ugotovi, da je umore zagrešil njegov gimnazijski sošolec. Vzrok: ljubosumje, ki se je potenciralo ob srečanju nekdanjih sošolcev. Način: manipulacija z okoliščinami in skupnimi znanci. Posledica: konec politične kariere za Zvoneta Skazo. Dodatni učinek: zadovoljstvo v politični stranki, kjer je bil zaradi naraščajoče priljubljenosti vse manj zaželen. Še več: z njegovo diskreditacijo se odpro vrata tretji divji štajerski privatizaciji, saj ni več nikogar, ki bi se ji zoperstavljal.
Za umore izve bralec na začetku romanu, kar je stalnica v Demšarjevem romanopisju. Manj običajno pa je, da je v enem od komentarjev v prvi osmini romana naveden razlog umora. Kot zahteva žanr, je nastavkov za možne storilce sicer veliko, zlasti je poudarek na verjetnem političnem ozadju.
Roman ima podnaslov politična kriminalka, a bi ga zlahka označili tudi kot psihološko detektivski roman. Duševnostni uvidi so vezna nit romana, zaradi vključenosti večjega števila kriminalistov pa zaživijo pred nami v bogatem mnogoglasju. Niso pa psihološko profilirani samo osumljenci, priče, akterji in naključni udeleženci dogajanja, spretno in z zelo malo besedami so podani tudi notranji svetovi kriminalistov in njihovih družinskih članov.
Več kot v prejšnjih romanih je metafikcijskih elementov, ki pa ne zmotijo bralnega toka. Dogajanju dodajo novo dimenzijo, na zelo poseben način pa relativizirajo tudi vlogo pripovedovalca in bralca.

“Pozneje se je izkazalo, da je imela Nika ne samo prav, temveč da je zadeva še neprimerno bolj občutljiva. Odkrili so kup zanimivih stvari. Začelo se je s tem, da sta Drago in Nika našla kamen.” (str. 26).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pohorska transverzala : politična kriminalka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 18

Morda vam bo všeč tudi