Točka brez vrnitve : okrog sveta z ultralahkim letalom

Žanresej, potopis
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Letenje, Razmisleki, Ekologija, Podnebne spremembe, Onesnaževanje okolja, Potovanja okoli sveta, Letalstvo
Število strani

223

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Z razmislekom okrog sveta

Točka brez vrnitve je netipičen potopis. Tako, kakor je tudi let okoli sveta z ultralahkim letalom netipično potovanje. Matevž Lenarčič, biolog, fotograf in pilot nas popelje na pot okoli sveta z dramatičnim sedanjikom, potovanje pa spremljajo razmisleki, ki presegajo kontekst leta. Smiselno se prepletajo z opisanim dogajanjem in razgledom, kakor da bi nastajali sproti.
V knjigi je popisana pot, ki jo je Lenarčič preletel leta 2016, v sklopu projekta Green light world flight, za katerega je opravljal meritve črnega ogljika. Črni ogljik je poimenovanje za trde delce, ki nastajajo pri izgorevanju ogljičnega goriva in so eden glavnih vzrokov segrevanja ozračja, poleg tega pa so tudi prikrita zdravstvena grožnja.
Besedilo ima paralelno strukturo: prvi pripovedni tok je potopisen, avtor opisuje kraje, nad katerimi leti, in težave, s katerimi se srečuje. Te težave so praktične narave – ni vedno lahko priti do goriva, včasih so pogoji za letenje zelo naporni, kremplji birokratskih ovir pa segajo vse do neba. Zlasti slednji so pogosto velik izziv in dobra lastnost globalizacije je, da lahko pilotova ekipa birokratske zaplete rešuje kar od doma.
Drugi tok ni pripoveden, temveč esejističen in se od preostalega teksta loči tudi po drugačni pisavi. V njem se prepletajo različni razmisleki, npr. o smislu in čaru letenja, ko avtor išče odgovore, zakaj pravzaprav sploh leti: je to občutek brezmejne svobode, odvisnost od letenja ali le beg pred rutino? Zagotovo pa je letenje primerno za filozofske razmisleke, saj omogoča distanco in celostni pogled na probleme – v vsakdanjem življenju tam spodaj je namreč vsakdo ujet v svoj mehurček. Od zgoraj je možno videti lepoto in videti tudi, da je ogrožena. Ogrožena od pohlepa, ki je osrednji motiv razmišljanj, saj je prav pohlep tisto gonilo, ki žene človeštvo proti točki brez vrnitve. Po planetu, ki je le eden, se razrašča pandemija pohlepa in ga duši, sistem, v katerem živimo, pa ni vzdržen. Če želimo preživeti, bo potrebno spremeniti sistem vrednot, saj je človek tisti, ki potrebuje Zemljo in ne Zemlja človeka.

V zgodovini človeškega pohlepa je bilo vedno tako, »biznis first,« denar in oblast nad vsem in očitno je tako tudi danes. Človeško življenje pa je odvisno in nekaj vredno le po spletu okoliščin na relaciji med prodajalcem in kupcem ter lokacijo rojstva. Grozljiva spoznanja povzročajo globoko depresijo, občutek nemoči, apatičnost, jezo, gnev, brezperspektivnost.
Vendar v majhnem letalu, katerega dobro delovanje odloča o življenju in smrti samo enega človeka, ni tako hudo. Nenehna podzavestna bojazen pred koncem ohranja visoko koncentracijo, vzburjenje vseh čutov, nekaj podobnega kot kemična droga. Čudovita in svetla prihodnost, skladnost telesa in duha, intenzivne barve, radostna pričakovanja, lepota v trenutku bivanja, spravljivost, samozavest, eno samo veselje nad življenjem. Iskanje smisla, vzroka, posledice, višjih ciljev se zdi popolnoma odveč. Lepota trenutka je vse, kar šteje. (str. 122)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Točka brez vrnitve : okrog sveta z ultralahkim letalom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2