Ameriški Rubikon

Žanrkolumne
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2020
Založba
Ključne besede Politika, Združene države amerike, Politiki, Dopisniki
Število strani

253

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Od druge polovice leta 2019 je po osmih letih poročanja iz Rusije Andrej Stopar postal dopisnik iz Amerike. Natančneje iz samega Washingtona – tega nenavadnega mesta še bolj nenavadne dežele. Prišel je proti koncu druge polovice predsedniškega mandata Donalda Trumpa, ko nič več v tej družbi ni bilo predvidljivo. Kaj kmalu je spoznal, da se je znašel v državi, ki ne razume niti sama sebe. Postala je skrajno polarizirana, nato pa se je zgodila še pandemija. Ta je cel svet, ne le Američane, pahnila v osamo, stisko, strah, jezo in nazadnje naveličanost. Stopar sedaj s časovno distanco ugotavlja, da ga nič ni moglo pripraviti na to, kar je v tej pisani državi doživel. Biti novinar je vse težje, tujina pa Američanov niti ne zanima, saj imajo vse preveč svojih problemov.
V knjigi so zbrani prispevki, kolumne in razmišljanja, ki jih je Stopar napisal za multimedijski portal MMC RTV Slovenije ter časnik Večer. Zgodbe, o katerih je poročal, vedno poskuša umestiti v širši kontekst, ki ga dopolnjuje tudi s primerjavami iz zgodovine. Vse skupaj pa začini s humornimi vstavki, ironijo in utrinki iz ameriškega vsakdana.
Zanimivo in poučno branje za vse, ki bi radi vedeli, kakšen je svet onkraj meja našega plota.

Glej tudi:

»America first!« pravi Donald Trump. Za svet to morda res zveni sebično, nacionalistično, izolacionistično. Ampak Združene države Amerike so to načelo živele na najrazličnejših ravneh in v nešteto razsežnostih, še preden je postalo Trumpov predsedniški slogan. Čudenje, zakaj se je tako dobro prijel, je tako verjetno odveč. Ali pa tudi ne. Marsikateri Američan bi se lahko vprašal, zakaj predsednik poudarja nekaj, kar je že tako samoumevno.
str. 18

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ameriški Rubikon.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi